Епископ Сергије је изразио наду да ће владика Јоаникије ускоро бити ослобођен.

– Ми, твоја браћа у архијерејству, али и твоја многобројна духовна деца, пријатељи и поштоваоци, са зебњом пратимо сва дешавања у вези твога заточења, верујући и надајући се да ћеш што пре слободан угледати сунце слободе, те да ће та слобода обасјати ону већинску Црну Гору која следи тебе и нашег митрополита Амфилохија – навео је владика Сергије у писму упућеном епископу Јоаникују објављеном на сајту Епархије бихаћко-петровачке.

Владика Сергије истакао је да верује да они који прогоне српско православно свештенство неће истратаји у свом безумљу.

– Утамничени брате, нема тог полицијског мрака који може затамнити светост Светог Василија, нити има тог зла које ће прекрити темеље истинске Црне Горе. Да је то тако сведочиш и сам, неправедно заточен вољом подгоричког дахије, чији послушници, за шаку сребрењака, себе стављају у улогу Јуде, не марећи о себи и своме потомству – истакао је владика Сергије.

Владика Сергије нагласио је да је епископ Јоаникије, иако утамничен, слободнији од свих оних који су га затворили, а да су браћа која га бране војска Светог Василија, истински наследници оних часних предака који су гинули на Мојковцу и Грахову, бранећи само оно без чега би изгубили себе.

– Знам да ћеш из ове невоље изаћи већи и виши но што иначе јеси, зато више страхујем за оне што те прогоне, надајући се да неће истрајати у своме безумљу, јер тебе, свакако, не могу сломити, али зато могу навући гнев на себе и своје потомке  – истакао је епископ Сергије.

Он је указао да није таме ни сјаја не би било, да није злих ни добре не би познали, да није ноћи ни зори се не би радовали.

– Владико и брате Јоаникије, већа је истинска Црна Гора, која моли за тебе, него безумље безумних. Зато те поздрављам целивом љубави и молитвама, верујући да ће ускоро доћи дан када ћемо сви заједно служити Свету литургију, радујући се Ономе који нам је рекао: “Мене су гонили и вас ће гонити!” Пред зору је најтамније! Христос Васкрсе! – навео је владика Сергије.

Епископу Јоаникију и свештеницима никшићког Саборног храма Данилу Зиројевићу, Жељку Ројевићу, Остоји Кнежевићу, Мирку Вукотићу, Василију Брборићу, Драгану Крушићу, Николи Маројевићу и Слободану Јокићу одређено је задржавање до 72 сата након саслушања у Основном државном тужилаштву у Никшићу.

Они су притворени због литије Светом Василију Острошком 12. маја у Никшићу на којој се окупило више хиљада грађана, а која је прошла упркос забрани јавних окупљања.

Свети архијерејски синод СПЦ најоштрије је осудио најновији прогон СПЦ у Црној Гори и хапшење епископа Јоаникија и свештеника, оценивши да црногорска власт под лажним изговором борбе са вирусом корона, користи прилику за обрачун са СПЦ и њеним верницима.

Због хапшења епископа Јоаникија и седам свештеника СПЦ у више црногорских градова одржани су протести током којих је полиција Црне Горе применила силу према грађанима.

Хапшење владике и свештеника изазвало је реаговања у Републици Српској и Србији.

Пратите нас и на друштвеним мрежама:

ФЕЈСБУК

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унеси свој коментар!
Молимо унеси своје име овде