Синод СПЦ огласио се саопштењем у ком, између осталог, истиче да причешће верника истом кашичицом није кршење мера власти донетих у борби против корона вируса, те да СПЦ поштује све инструкције државе за заштиту од вируса COVID-19, које се односе на број људи у храмовима и око њих, као и прописану раздаљину, али да се причешће верника из исте чаше примењује већ 2000 година и да се нико не причешћује принудно већ добровољно. 

Члан Кризног штаба Владе Србије за сузбијање заразне болести COVID-19, епидемиолог Предраг Кон поручио је ”да се никад неће постићи сагласност да ли причешће може да буде начин преношења инфекције због великог значаја причешћа у хришћанству, али да ће сваки епидемиолог на то питање рећи да је то ризик”.

Кон је рекао да, ипак, очекују од Српске Православне Цркве и Патријарха да свештенству и верницима дају јасно упутство по питању причешћа.

”Имаући у виду ужарену расправу о пракси Светог Причешћа у дане пандемије,  корисно би било смирити страсти и покушати резоновати смирено и у складу са предањем” – поручују из Епархије захумско-херцеговачке у којој су у данашњем времену пандемије вируса COVID-19, када у колизију долазе препоруке епидемиолога и устаљена пракса примања причешћа кашичицом, увели привремену меру причешћа честицом Светог Хлеба (Тела Христовог) на коју се стави капљица Светог Вина (Крви Христове) и након чега се она да сваком вернику на длан како би се причестио.

Јереј Дражен Тупањанин

”Епархија захумско-херцеговачка позвала се најприје на праксу која је била једина позната и призната у првом миленијуму хришћансва, када су сви литургијски обреди које данас познајемо и настали, као и на и данас у Православној цркви живу и дозвољену  праксу која се примењује у Литургији Светог Апостола Јакова која се служи на његов дан” – рекао је отац Дражен Тупањанин, гостујући у програму Херцег Телевизије, нагласивши да се у тој служби не употребљава кашика за причешће.

У недељу, када је на овај начин само у Требињу причешће примило око 400 верника, свештеници, који су раније без присуства верника у Храму служили Службу Божију, дочекивали су на вратима народ и, поштујући сва правила дезинфикције, дозвољавали да у групама од по четири – пет, на прописном одстојању прилазе и причешћују се, након чега су свештеници вернике замолили да оду својим кућама.

Овим се Епархија захумско-херцеговачка не ставља на страну оних који тврде да се причешћем може или пак не може пренети вирус, сматрајући саму расправу те врсте депласираном и непотребном.

”Напросто, циљ је омогућити верницима причешће, а да тиме не повредимо нити црквено нити световно законодавство, јер смо у бици против пандемије сви на истој страни те нам стога не треба сукоб који отежава и овако претешко искушење. Вера хришћанска није  вера ни у какву кашичицу, већ у садржај онога што је у кашичици, или чаши, или у овом случају на длану. Стварност коју примамо јесте оно за чим жуди срце сваког верника, а стварност је Тело и Крв Христова, док је сам начин споредан јер се он мењао кроз историју” – поручује отац Дражен, истичући да начин причешћивања у време пандемије COVID-19, који по благослову епископа Димитрија, практикује Епархија захумско-херцеговачка, није никаква новина, већ чешће увођење, у ванредним околностима, једне од дозвољених пракси причешћивања која се примењује приликом служења литурије Светог Јакова, а самим тим није и не може бити спорна за Цркву, а у овом случају може бити сасвим компатибилна са препорукама медицинских  радника, чиме би се могле избећи беспотребне расправе.

Отац Дражен Тупањанин поручује да вернике по питању начина примене Светог Причешћа не треба делити на “слабе” и “јаке”, тј. на оне који смеју и на оне који не смеју да се током пандемије COVID-19 причесте из једне кашичице.

”Теза да они који сумњају не треба да прилазе јесте погрешна и нејеванђељска, јер је и сам Христос прихватио у Јеванђељу онај парадоксални вапај “верујем Господе, помози моме неверју” који му је упутио отац болесног младића. И излечио му је сина. Такође, Апостол Павле поучава да “наша слобода не буде спотицање слабима”, као и да “слабога у вери примамо без расправе о мишљењима”. Другим речима, мера су они слабији а не они јачи. При томе, није на нама да судимо ко је слабији а ко јачи, будући да је то Тајна једино Богу позната” – поручио је отац Дражен и истакао да свештеник као “добри пастир” треба да се потруди да у свим приликама Светим Тајнама цркве буде загрљен што већи број људи.

”Ово су ванредне околности, људи су ионако довољно оптерећени па стога не треба да им стављамо бремена тешка за ношење, а да сами прстом својим нећемо да их прихватимо и мрднемо да им помогнемо” – поручује отац Дражен истичући да у самом предању наше Цркве имамо ресурсе који готово без проблема могу да буду у складу са препорукама стручњака медицинских наука, који су у овом периоду најодговорнији и најпозванији да нам препоруче моделе понашања.

Из Епархије захумско-херцеговачке поручују свима онима који имају различито мишљење или уносе забуне, да овакве расправе оставе за време када пандемија прође, јер ово није време за расправе, већ за солидарност и међусобну љубав и за храброст специфичне врсте, која се не огледа у букању и јуначењу, већ у правом јунаштву које се манифестује ношењем маске,  поштовањем прописане удаљености и остајањем код куће како би своје ближње и себе заштитили поштујући савете  оних који су на првој линији одбране, тј. наших медицинских радника.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унеси свој коментар!
Молимо унеси своје име овде