Foto: Nebojša Mandić, Tanjug Printscreen

У саопштењу Синода СПЦ тврде да се у свим храмовима СПЦ служи литургија уз поштовање свих инструкција предвиђених за заштиту од коронавируса – у храму не више од пет особа, верници испред и око храма са прописаном удаљеношћу.

Критике које су уследиле након слике причешћа у Новом Саду протеклог викенда, Синод Српске православне цркве назива клеветничком хајком.

“Појавили су се, међутим, незвани гости из познатих антицрквених и антисрпских кругова, да би у резултату, њихови и њима склони медији кренули у оркестрирану клеветничку хајку против СПЦ”, саопшто је Синод.

У вези са критикама због тога што се верници причешћују истом кашичицом, из Цркве одговарају да се тако ради већ две хиљаде година, да је то искључиво ствар аутономног црквеног поретка и законодавства. Додају да се нико не причешћује принудно већ добровољно и да је неразумно и зломанерно да они који не иду у цркви и не причешћују се од цркве очекују да црква то ускрати својим верницима.

“То проглашавају кршењем обавезујућих инструкција државних власти, што је чиста лаж, будући да се држава не бави нити може да се бави садржајем и начином вршења свете литургије и других црквених богослужења”, наводи Синод у саопштењу.

Др Предраг Кон: ”Очекујемо од СПЦ и Патријарха да да упутства свештенству и верницима”

Предраг Кон рекао је, коментаришући причешћа која су се јуче дешавала у Новом Саду, да му је тешко да о томе говори, али да је јасно које су ванредне мере и да то свакако може бити начин преношења инфекције.

„Годинама се прича о томе да ли то може бити начин преношења инфоркације. Сваки епидемиолог ће вам рећи да је то ризик. Што се тиче неких покушаја као што се види у Руској православној цркви да се утапа у алкохол, то је један покушај, то није довољно, али је боље него без ичега. Јасно је да очекујемо од СПЦ, па чак и њеног патријарха да врло јасно да упутство свом свештенству и својим верницима“, рекао је Кон.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унеси свој коментар!
Молимо унеси своје име овде