Митрополит Хризостом је истакао да је скрнављење и пљачка православне цркве у Блажују испланиран и осмишљен чин, јер пљачка није случајност, а није случајност ни обијање цркве.

– Највише нас жали чињеница да после сваког оваквог чина, органи гоњења и правосудне институције изјаве да су починиоци оваквих дела деца или омладина. Сада имају прилику да ухвате починиоце овог вандалског чина, на основу крви која је овде пронађена, те да се адекватно казне – рекао је митрополит Хризостом након обиласка овог православног храма.

Он је позвао грађане Сарајева, посебно вернике, да пријаве починиоце овог дела, ако знају ко су, те апеловао на органе власти у Федерацији БиХ да посвете пажњу цркви у Блажују и да више не дозволе скрнављења светих храмова.

– Оваква дела су, пре свега, њихова срамота, јер нису посветили пажњу и заштитили овај храм од вандала, разбојника и пљачкаша – рекао је митрополит Хризостом.

Митрополит дабробосански је рекао да ће Српска православна црква тражити и надокнаду материјалне штете, јер су напади на њене цркве постале честе појаве.

– Душа нас боли због овог вандалског чина, јер свака провала у цркву представља њено скрнављење. Морамо наћи духовну снагу да то у себи санирамо, да себе смиримо, да молимо Бога и Светога Саву да нас охрабре, да и поред оваквих увреда и даље останемо оно што јесмо – православни Срби, свештеници, посебно овде у Блажују, Илиџи, Сарајеву, да нас не поколебају овакви поступци – рекао је митрополит Хризостом.

Видно потресен и забринут овим догађајем, митрополит Хризостом је рекао да је данас дошао да охрабри српски народ и свештенство у Блажују, да покаже њихово јединство, те изразио наду да се овакав немили догађај више неће поновити.

Он је подсетио да је црква Светог Саве у Блажују други пут ове године оскрнављена, те да је дуго времена на мети разбојника и вандала који долазе да Србе и српско свештенство, пре свега, повреде, а не само покраду.

– Материјално се лако надокнади, али та духовна повреда бића српског народа и цркве Божије представља велику штету, јер је реч о великој боли и патњи коју ми доживљавамо – истакао је митрополит дабробосански.

Он истиче да је Блажуј био за српски народ Сарајева и Сарајевског поља од веома великог значаја, као што је Космет за цео српски народ и да је јако жалосно да се ово дешава.

– Блажуј и храм Светог Саве били су једно од најсређенијих српских места, а храм Светог Саве у њему је подигао митрополит Георгије Николајевић који је и сахрањен у порти цркве – подсетио је митрополит Хризостом.

Парох блажујски Дарко Даниловић уочио је 27. јула ујутро да је црква Светог Саве у Блажују опљачкана и да су украдене највредније ствари – свети тасови, позлаћени крстови, те шест кандила, али и други реквизити који се налазе у сваком православном храму.

На одваљеним вратима храма уочени су трагови крви, те алата којима је обијена црква.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унеси свој коментар!
Молимо унеси своје име овде