„Ми који смо у Цркви увек смо људи мира, проповедамо реч Божију и сваког дана молимо се за мир у целом свету и то није фраза“, рекао Митрополит Порфрије додавши да је то израз етоса Цркве.

„Господ Исус Христос је Бог мира“

„Владику Јоаникија познајем више од четрдесет година још док смо били студенти, не теологије, и док смо живели у Студентском граду“, присетио се загребачко-љубљански Митрополит додавши да је Бог учинио да им се путеви, не укрсте већ споје.

Митрополит Порфирије је нагласио да ово утамничење засигурно није поколебало владику Јоаникија.

„Сигуран сам да га је посетио Господ Христос у ћелији“, наглашава први међу православним епископима у Хрватској.

Он је објаснио да се све, па и ово страдање дешава по Божијем допуштењу.

„Владици Јоаникији се још више прочистила мисао о томе да треба још више истрајатати – не у бунту и протесту него у литији тј. молитви“, рекао је владика Порфирије нарочито нагласивши да је важно што су литије задржале свој изворни молитвени карактер.

„Бог нас неће питати шта нам раде други људи већ шта ми радимо другима“, рекао је владика Порфирије одговарајући на питање о томе шта у Црној Гори можемо научити из примера хрватских сукоба.

„Сигуран сам да су литије најбољи могући Богом дати начин јер су оне молитва“, поручио је Митрополит Порфирије.

„Важно је веома да имамо духовно рукодеље, да не дозволимо да мислимо емоцијама, али ни да нам ум буде отуђен од срца. Да мислимо умом из срца тј. умом и срцем кроз Христа“, закључио је Његово високопреосвшетенство Митрополит загребачко-љубљански Порфирије.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унеси свој коментар!
Молимо унеси своје име овде