Принц Филип је са породицом најпре присуствовао прослави славе храма Светог Стефана Високог на Мачковом Камену. Овај храм посвећен је свим јунацима који су својим животима бранили Отаџбину у крвавим биткама на Мачковом камену, међу којима се својом храброшћу истакао и принц Ђорђе Карађорђевић, син Краља Петра I, чији се портрет налази на самом улазу у овај Храм.

Литургијом је уз саслужење свештеника из Рађевине и Азбуковице началствовао протојереј-ставрофор Стојадин Павловић, директор Патријаршијске управне канцеларије.

”Поздрављам вас у име народа који је почаствован вашим присуством овде. Хвала Вам што ходите стопама својим предаkа и што одајући пошту њима чините то и свим ратницима који су своје животе положили за Отаџбину” истакао је прота Стојадин и нагласио да је долазак принца Филипа најбоља потврда стварног истинског повратка династије Карђорђевић свом народу.

Након Литургије и Литије око Храма, принц Филип је са породицом присуствовао ручку са становницима који су на храмовну славу дошли из свих  околних села са планине Јагодње.

Уследио је обилазак спомен-костурнице на Мачковом камену где је принчевски пар Карађорђевић упалио свеће и поклонио се сенима наших славних ратника.

”Срећан сам што сам имао прилику да данашњи дан проведем са својим земљацима на Мачковом камену и поклоним се прецима који су своје животе дали за слободу наше земље. Данас, више од једног века од њихових херојских подвига на пропланцима Јагодње, дивим се њиховој несебичној жртви коју су приложили Отаџбини, и одлазим одавде са осећајем велике захвалности али и дужности да учинимо све што је у нашој моћи да се њихови ратни подвизи не забораве, и да буду пример свима нама али и будућим генерацијама како се воли и чува Отаџбина” – поручио је принц Филип и захвалио домаћинима на позиву и гостопримству, обећавши да ће се ускоро вратити у ове крајеве.

У поподневним часовима принц Филип је са породицом стигао у Соко Град где су провели остатак дана у обиласку овог прелепог манастирског комплекса посвећеног Светом Владики Николају Велимировићу.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унеси свој коментар!
Молимо унеси своје име овде