Владика је на самом почетку свог обраћања народ три пута поздравио са ”Христос Васкрсе” а потом им се захвалио на љубави коју делатно изражавају према својој Цркви и својим светињама.

”Ми смо цивилизован народ и црква која има велику традицију, ми смо хтели да прославимо празник Светог Василија онако како се због околности може али смо били и спремни на изненађења знајући колико народ воли Светог Василија и колико му је одан. Кад смо видели колико се народа сабрало пред Храмом са жељом да одржи континуитет одржавања јединствених литија Светога Василија, у договору са Митрополитом нашли смо решење да направимо молитвени ход. Нисмо хтели да изневеримо народ па да народ још више проблема те вечери направи властима. И благодарећи нашем народу који је посведочио своју љубав према Светом Василију, када смо прошли молитвени ход кроз Никшић, народ се у миру разишао и отишао својим домовима. Проблеми су настали тек кад се власт умешала после” рекао је Владика Јоаникије.

На погрдне усклике окупљеног народа упућене црногорским властима, превасходно председнику Милу Ђукановићу, Владика Јоаникије је замолио народ да то не чине:

”Молим вас немојте ми на нашим црквеним скуповима гледамо да не буде ни једне псовке и да не буде увреда, сви смо пред Светим Василијем. И поред тога што не разумем потезе власти, морам да посведочим да су полицајци у станици милиције, тамо где смо били у притвору били више него коректни и професионални и људски су се понашали. Они су део нашег честитог народа, поштено раде и зарађују своју кору хлеба, молим вас треба то поштовати” поручио је Владика Јоаникије молећи народ да не скандирају погрдне речи припадницима полиције и додао:

”Ја вам још једном захваљујем на вашој љубави али морамо бити и реални људи, мора се од нечега и живети. Зато се и чудим нашим властима што овакве потезе преузимају као да је једини проблем вера и црква. Жао ми је што наше власти повремено ратују са Његошем и његовим гробом а сад су почели да ратују са Светим Василијем. Није то добро” поручује Владика Јоаникије.

”А Брозови наследници, неокомунисти, иду даље и од комуниста али то изазива још већи отпор код нашег народа. Пробудила се наша вера! Свети Василије и даље води и пастирује над овим народом, то требају да знају и да науче. Ништа нису још научили! Али ових дана сви су били сведоци ваше оданости Цркви и вери и Светоме Василију и нека вас Господ због тога награди” благословио је окупљени народ Владика Јоаникије.

”Нећемо вечерас све рећи нити ћемо вечерас све решити, ова ће борба да траје, треба се спремити на дугу борбу. Хоћемо слободу вере, хоћемо поредак у држави, хоћемо да се поштује устав и закон. На жалост све мере које су Власти прописивале нису их доносили у складу са Уставом него онако како су знали и умели не поштујући устав Црне Горе” истакао је Владика Јоаникије.

”Ја вас молим и захваљујем се на вашој љубави и вашој доброти, пошто ће ово дуго да траје, да се не исцрпљујемо превише, молим вас ради чистоте наше вере да се у миру вечерас разиђемо и да одете вашим домовима. Нека се ова борба настави али правим Божијим средствима, истином и правдом и љубављу према нашој Отаџбини и нека се зацари мир Божији и братска слога нека влада међу нама” поручио је Владика Јоаникије.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унеси свој коментар!
Молимо унеси своје име овде