Са великим одушевљењем јавност је пропратила јучерашње ослобађање Владике Јоаникија. Нажалост, радост је кратко трајала с обзиром да је Основно државно тужилаштво у Никшићу обновило поступак против страдалног Владике, те му опет прети притвор који би могао бити изречен током наредне седмице.

”Његово преосвештенство Епископ источноамерички Иринеј, поново је послао молбу у канцеларију Потпредседника Пенса, с обзиром да су верске слободе у свету један од приоритета америчке владе, да учини све што је у његовој моћи да престане прогон на верској и политичкој основи у Црној Гори над епископима, свештенством и народом Српске Православне Цркве” – саопштено је из канцеларије Епископа источноамеричког.

”Владика Иринеј наставља са напорима да у дипломатским и круговима власти у Америци скрене пажњу на страдање и прогон Српске Православне Цркве у Црној Гори, а посебно Епископа Јоаникија и седморице ухапшених свештеника” наводи се у њиховом саопштењу.

1 КОМЕНТАР

  1. Ili obmanjujete narod ili ste i sami u zabludi. Američki ambasador za verske slobode Sem Braunbek se vrlo jasno izjasnio o položaju SPC u Crnoj Gori kada je dolazio da vrši pritisak na Patrijarha Irineja i Mitropolita Amfilohija, posle neuspeha Carigradske Patrijaršije, za priznanje autokefalnosti novoj Ukrajinskoj crkvi. Rekao je da će:” Amerika da poštuje svaki dogovor između vlasti Crne Gore i SPC, a ako do dogovora ne dođe da treba poštovati odluke države.” Dodatna objašnjenja njegove izjave nikome čestitom nisu potrebna. Ne zamlaćujte narod sa “carevima zemaljskim”. Narod verni se u Hrista Spasa uzda.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унеси свој коментар!
Молимо унеси своје име овде