– Држава да ради свој посао не улазећи у компетенцију Цркве, не вршећи притисак на Цркву и на слободу њеног живота и деловања – проповеди, учења, литија, кретања – рекао је владика Фотије, који је објавио и песму посвећену снази вере и величини имена владике Јоаникија.

Владика зворничко-тузлански сматра неопходним да се све врати у благословено стање и да се из Црне Горе чују речи утехе и мира.

– Очекујемо да наши верници могу да иду под Острог и да посећују и друге светиње како су то радили свих претходних година – рекао је владика Фотије.

Према његовим речима, то би била утеха и нада и овде и на свим просторима где живе православни Срби.

– Надамо се и молимо Богу да тако буде и да сви ми Срби будемо свесни да не можемо живети без своје Цркве и да не можемо бити против своје Цркве, него да будемо сви заједно, јединствени а тако ћемо изнети наш заједнички крст који нам је историја доделила у овом тренутку – рекао је владика зворничко-тузлански Фотије.

Он је напоменуо да су владика Јоаникије и никшићки свештеници пуштени из затвора Благословом Божијим и Светога Василија Острошког Чудотворца.

У Црној Гори су после прославе Светог Василија Острошког у Никшићу 12. маја ухапшени Његово преосвештенство епископ будимљанско-никшићки Јоаникије и осам свештеника никшићког Саборног храма. Пуштени су проишле ноћи из притвора у којем су провели 72 сата.

Ухапшени су због литије која је одржана у Никшићу на празник Светог Василија Острошког, на којој се окупило више хиљада грађана. Након хапшења су у више црногорских градова одржани протести током којих је полиција применила силу над грађанима.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унеси свој коментар!
Молимо унеси своје име овде