То је наведено у заједничком саопштењу председника Александра Вучића и патријарха Иринеја, након њиховог телефонског разговора, преноси Танјуг.

Председник Србије је изразио уверење да ће владика Јоаникије и остали ухапшени свештеници бити пуштени на слободу у најкраћем могућем периоду.

Вучић је, како се наводи, пружио пуну подршку патријарху српском Иринеју и епископима српске цркве у Црној Гори у њиховим напорима да се сви проблеми са којима се суочава решавају дијалогом, на миран начин, уз пуно уважавање права и слобода верника СПЦ.

Патријарх српски Иринеј је подсетио да је кулминација непријатељског односа државе Црне Горе према Српској православној цркви почела усвајањем контроверзног Закона о слободи вероисповести, уз грубо игнорисање захтева СПЦ за равноправним положајем у односу на све друге цркве и верске заједнице и заштиту права која наша црква поседује вековима.

„Чињеница да је закон усвојен уз велико негодовање нашег народа крајем прошле и почетком ове године, а да се сада хапсе и у притвору задржавају епископ и свештеници, само је доказ да црногорска држава спроводи прогон Српске православне цркве”, наводи се у саопштењу.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унеси свој коментар!
Молимо унеси своје име овде