“Нека светло Хрисртово увек блиста на вама и нека СПЦ под вашим управљењем настави да расте у вери и љубави и показује истинско лице Божје, у свету који је рањен поделама и насиљем нека би ми, по Божјој благодати, заједно сведочили пријатељство, поштовање и заједништво међу нашим црквама које одликује богатсво различитих традиција”, наведено је у честитки постписаним са Франсиско.

Папа је написао да се моли господу да патријарха Иринеја благослови здрављем и благостањем, да излије преобилно богатство Светог Духа на његову еклесијалну службу.

“Са тим осећањем обнаваљам своје молитвене жеље и узвраћам братски загрљај мира, молећи да се и ви сетите мене у вашим молитвама”, навео је папа Фрања у честитки “његовој светости патријарху Иринеју, Арихепископу пећком и Митрополиту београдско-краловачком”.

“Поводом 90. рођендана Ваше светости, који је веома близу датума литургијске прославе његовог свеца заштиника, али и поводом 800 година стицања аутокефалије СПЦ, вама и свима који су поверени вашој пасторалној бриз са радошћу потврђујем да сам са Вама у Духу”, навео је папа Фрања.

Протођакон Радомир Ракић, из Информативне службе СПЦ рекао је за Тањуг да су “најсветијем Патријарху и оцу нашем Иринеју рођендан честитали и васељенски патријарх Вартоломеј, московски патријарх Кирил, миторполити волоколамски Иларион који је председник Одељења за спољне црквене односе Московске патријаршије”.

Честитке је послао и пољски предстојатељ Сава као и поглавари помесних православних цркава, додао је протођакон Ракић.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унеси свој коментар!
Молимо унеси своје име овде