”Нека је срећна слава свима онима који се молитвама обраћају Светоме Александру Невском, великом светитељу наше браће Руса. Нека је благословено данашње сабрање коме се не само ми радујемо, већ се радује и онај који нас је послао на овај свет. Радују се свети угодници Божији из рода нашега када виде свој народ који се држи пута њиховог а то је пут Божији” рекао је на почетку своје архипастирске беседе Патријарх Иринеј. 

”Ми данас са нашом браћом Русима и Руском Црквом прослављамо једног великог духовног великана, човека оданог Христу, оданог вери Православној. Они који су се бавили његовом биографијом кажу да је од детињства свога свој животни пут усмерио ка Богу, јер му је највећа радост била онда када се налазио у Светоме Храму, онда када се Богу молио и када је своје срце придавао Господу и када се Господ усељавао у срце његово. Све што је чинио чинио је по благослову Божијем. Он није био само именом хришћанин, већ је живео хришћанским и јеванђељским животом. Кажу да му је највећа радост била онда када је ноћ проводио у Светоме Храму на молитви. Да, то је Кнез Новогоровски, који је смисао свога живота нашао у служењу Богу и извршавању закона и заповести Божије. Када је постао Новгородски Кнез, старао се да свој народ духовно и морално подигне. Подизао је многе Цркве и Манастире у којима се народ сабирао и Богу молио. То је исто учинио и када је постао  Кнез Владимирски, све чинећи на славу Божију и на добро свога народа” беседио је Патријарх о Светом Александру Невском истичући да је живео светим животом, животом Цркве своје, славећи Бога, и да је зато Господ прославио њега.

”Прославио га је тиме што је његово тело постало нетрулежно, а он је и телом својим након претстављења славио Господа Бога свога. Врло рано је завршио свој живот, живео је свега 47 година, али свој живот је испунио оним што Господ жели. Зато га је Господ прославио и народ његов до дана данашњег. Подигао је велелепну задужбину у самој Москви, где данас почива његово нетрулежно тело, коме народ прилази свакодневно и Богу се моли. Треба заиста посетити Москву и лавру Светог Александра Невског па видети тај благочестиви народ у каквом броју и са каквим одушевљењем долази да се поклони његовом пресветоме телу. И осећају људи благодат Божију која се преко тела његовог преноси, и зато народ хита и долази, клања се и моли се Светом Кнезу Александру Невском” рекао је Патријарх.

”Ево данас браћо и сестре и ми заједно са нашом браћом Русима, као што и они прослављају наше Свете угоднике Божије, тако и ми данас прослављамо њиховог великог Преподобног Кнеза Александра Невскога. Ми смо једна Црква браћо и сестре, ал не само једна Црква ми смо један народ, повезан истом вером, истом традицијом духовном и хришћанском, повезани истим вредностима које тај народ цени и по којима живи и тиме доказујемо да смо ми Словени један јединствен народ, браћа телесна и духовна” истакао је Патријарх Иринеј и додао:

”На жалост, наше време је такво да многи зазиру од те заједнице нашега народа са Руским народом и желе да нас по сваку цену одвоје од Руске Цркве и Рускога народа. До сада то Богу хвала нису успели, а надамо се да неће ни убудуће. Ми морамо да чувамо то православно јединство, ту је наша снага, ту је наша нада, која нас никад није изневерила па нас неће изневерити ни сада” поручио је Патријарх српски Иринеј.

”Оно што Господ жели а што жели и Црква његова, то је да будемо јединствени ми Православни, славећи Бога и ценећи ту свету и благодатну заједницу. Наравно, не смемо подценити ни мрзети друге народе. Мора да знамо да су сви народ Бжији, сви смо ми створени истим створитељем и свима нама је Бог Отац даровао живот и све оно што нам је заједничко овде на земљи. Као што Господ воли и љуби све народе које је створио и ми смо позвани да љубимо и да волимо. Избацимо мржњу из наших срдаца јер то није својствено хришћанима. Наш Бог је Бог љубави, браћо и сестре. Наш Бог Исус Христос је дошао к нама из велике љубави према нама, нека та љубав буде у нама и да се она покаже и манифестује према свима народима. Сви смо ми деца Божија, без обзира на боју коже, културу и националност. Сви смо ми деца Божија. И као што Бог воли и њих и нас, тако и ми да волимо једни друге. То је тајна наше вере, и то је особина наше вере, да волимо и љубимо све народе, па чак по примеру Господа Христа, и непријатеље своје. Наш Господ се са Крста молио када је био разапет, за оне који су га распели ”Оче опрости им јер не знају шта раде”. Дакле све што се ради у мржњи, у некој освети, све је то сатанска ствар и све то не приличи ни нашеме Богу ни нама самима” нагласио је Патријарх српски Иринеј закључивши:

”На жалост, много смо посвађани, много смо подељени, па чак у истоме народу велика непријатељства и велика неслога. Није то хришћански браћо и сестре, тиме само сатану радујемо а Бога жалостимо. Зато се вратимо Богу, вратимо се Цркви, вратимо се вери својој, а онда ћемо се лако вратити и једни другима и свим другим људима на овом шареном свету” рекао је Патријарх.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унеси свој коментар!
Молимо унеси своје име овде