Црногорско Јавно тужилаштво је, у ноћи са уторка на среду (12-13.5), ухапсило владику и седам свештеника Српске православне цркве због кршења здравствених прописа уведених због короне, јавља немачка агенција “DPA” позивајући се на државну телевизију РТЦГ.

Велики број верника присуствовао је у уторак служби у манастиру Острог, а према тужиоцу из Никшића, тамо је прекршена забрана окупљања. Како пише “DPA”, верници се нису придржавали прописа о безбедној удаљености, нити су носили заштитне маске. Владики будимљанско-никшићком Јоаникију и осталим свештеницима одређено је задржавање до 72 сата.

Немачка агенција подсећа да су у Црној Гори до данас забележена 324 случаја обољевања од вируса Sars-CoV-2, да је девет особа преминуло, а да у последњих шест дана није било нових инфекција.

У Црној Гори, која је независна од 2006. године, постоје велике напетости између прозападно оријентисане владе и Српске православне цркве под контролом Београда, пише “DPA”, уз подсећање да је крајем прошле године председник Мило Ђукановић додатно подгрејао сукоб са новим законом, због којег СПЦ прети експропријација цркава и других добара. Због тога је тада протестовало стотине хиљада људи, наводи се у извештају немачке агенције.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унеси свој коментар!
Молимо унеси своје име овде