Е. Грачева: Владика, сукоб у Карабаху не јењава већ две недеље. Постоје мишљења да се не боре само две државе, Јермени и Азербејџанци, већ се бори и трећа страна – говоримо о Турској. Недавно је Ердоган на својим друштвеним мрежама рекао да и Јерусалим сматра „нашим“ (турским – ур.) gрадом. Да ли имате осећај да Турска намерно почиње да користи прилично агресивну реторику? То се тиче не само религије, већ и сукоба у Нагорно-Карабаху. Чак ни не говорим о оштром одбацивању чињенице геноцида над Јерменима почетком прошлог века.

Митрополит Иларион: Чини се да се турски лидер у својим изјавама, пре свега, сада фокусира на националистички део својих грађана, јер су такве изјаве понекад популистичке природе. Али ове изјаве, без обзира на то како ко доживљава унутар Турске, ван Турске, наравно, доживљавају се врло болно. Сада било каква интервенција Турске у проблему Нагорно-Карабаха природно изазива асоцијације на догађаје из далеке и недавне прошлости, укључујући и геноцид над Јерменима, што Турска и даље негира, иако је већина земаља света препознала ову очигледну и монструозну чињеницу.

Чини ми се важним да у овај сукоб нема мешања споља, јер је реч о територијалном спору између двеју држава, које овај спор морају решити на овај или онај начин. Надам се да ова одлука неће бити војна, већ политичка, јер свако војно решење неизбежно повлачи за собом жртве обе стране, што, на жалост, већ видимо.

Такође бих желео да Вас подсетим на то да је Руска Православна Црква дуги низ година деловала као посредник у преговорима између руководиоца Духовне управе муслимана Кавказа и прњедстојатеља Јерменске Цркве. Такви трипартитни преговори наставили су се током овог сукоба, јер је било веома важно не дозволити да се он развије у међурелигијски сукоб. Ово је сукоб који је настао на политичкој основи, у основи је територијални спор и не би му требало дозволити да прерасте у сукоб између хришћанства и ислама. Руска Православна Црква је сада спремна да учествује у овој мировној мисији. Сада је спремна да доведе две стране за преговарачки сто и допринесе мирном решавању овог сукоба.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унеси свој коментар!
Молимо унеси своје име овде