Током изложбе, која је приређена у организацији Музеја Епархије, публици се представља један од најинтересантнијих музејских артефаката, који нема своје место у сталној изложбеној поставци, а ове године централни експонат на изложби је портрет тадашњег епископа будимског и потоњег Карловачког патријарха Лукијана Богдановића, којег је насликао мађарски сликар Лајош Брук, наводи се у саопштењу Епархије будимске.

Епископ Лукијан је нагласио значај обележавања оваквих јубилеја за нашу Цркву и народ, особито ван граница матичне државе.

Изложбу је отворила амбасадор БиХ у Мађарској Биљана Гутић-Бјелица, која је пренела поздраве српског члана Председништва БиХ Милорада Додика.

Ово је година изузетна и по актуелним дешавањима унутар самог бића српског народа, без обзира на назив државе у којој Срби данас живе, изузетна по победама које је извојевала Српска православна црква, година изузетна по поштовању и хармонији који владају политичким и другим односима српског и мађарског народа”, рекла је Гутић-Бјелица.

Говорећи о историји нашег народа и Цркве на овим просторима, Гутић-Бјелица осврнула се и на однос модерне Мађарске према Српској православној цркви и Српској мањинској заједници у Мађарској који је, како се наводи у саопштењу, итекако повољан.

Свечаном отварању изложбе „Експонат године“ присуствовали су и амбасадор Србије у Будимпешти Иван Тодоров, српски посланик у Парламенту Љубомир Алексов, председница Српске Самоуправе у Мађарској Веран Пејић-Сутор, професори Српске основне школе и гимназије Никола Тесла у Будимпешти, градоначелник Сентандреје, представници Јеврејске заједнице, руске и бугарске православне цркве, Коптске цркве…

Због пандемије Ковид-19 обележавање јубилеја протекло је у нешто скромнијим условима, без већих садржаја којима би овај јубилеј још достојније био обележен, додаје се у саопштењу.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унеси свој коментар!
Молимо унеси своје име овде