“Они су је сагледали као непроцењиви бисер у венцу лепоте Црне Горе и због тога имају неотуђиво право да је најодлучније бране. Планина која је у средишту сазвежђа великих и древних светиња од манастира Мораче, Добриловине, Светих Арханђела на Тари, до Подмалинског и Бијеле, и сама је света и благословена, и не сме се скрнавити и тровати. Кроз целу нашу прошлост она је као мајка изобилно хранила покољења наших предака, била прибежиште и уточиште многим борцима за слободу кроз минуле векове, бедем одбране од непријатеља наше отаџбине. Њене лековите траве, чист ваздух и воде, незагађене ливаде и пашњаке треба по сваку цену сачувати ради здравља и опстанка нашег и будућих нараштаја. Контаминирати војним дејствима и борбеним средствима ову планину која по свом географском положају представља срце Црне Горе значи загадити и њу и најважније реке код нас: Морачу, Тару, Комарницу и Пиву, што је злочин са несагледивим последицама по живот и здравље људи”, истакао је Јоаникије.

Он је додао да разумевајући потребе Војске Црне Горе за обучавање и оспособљавање њених припадника, не може се дозволити да се због тога затрује ова планина и тиме животно угрози велики број породица које од ње живе.

“Да се тиме зада смртни ударац развоју сточарства у Црној Гори, да се ова знаменита гора избрише са туристичке мапе и да се понизе сви они који Сињајевину са њеним богатствима и живоносним лепотама доживљавају као свој неотуђиви и неповредиви завичај ма где се они налазили и живели. Велики је број већ од раније кориштених војних стрелишта по Црној Гори која несумњиво могу подмирити поменуте потребе наше Војске, а да се Сињајевина остави на миру, да се не трује и не разара. Радостан што је велики број паметних и савесних људи и удружења благовремено указао на опасност од непримерених војних планова са Сињајевином, придружујемо се свима који је доследно штите са надом да ћемо сви заједно схватити њен значај и заштитити њену љепоту, памћења, знамења и непроцењива богатства”, поручио је Јоаникије.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унеси свој коментар!
Молимо унеси своје име овде