„Ове године поново смо дошли на ово свето место. Дошли смо у историјски манастир Панагија Фанеромени у Кизику да прославимо на литургијском сабрању празник Успења Матере Божје. Данас је оданије празника Успења и подсећа нас на то да морамо одати почаст овом светом месту које се чини безвременским“ рекао је Патријарх.

Васељенски патријарх се такође осврнуо на градове Кизик и Ердек, који су, према његовом мишљењу, лишени раније славе.

„Овде више нема успешних православних заједница, цркава, манастира, школа и свештених установа. Али постоји дух Грка који се показао неуништивим. Осећамо га у ваздуху сваки пут када дођемо овде. Нико није само посетилац. Сви смо смерни поклоници и поштујемо Богородицу сваки пут када последњих година посетимо овај свештени манастир“ нагласио је Патријарх који је говорио и о Пресветој Богородици која је камен темељац православне вере.

На крају своје проповеди Васељенски патријарх је споменуо недавно претварање Свете Софије и цркве Хоре у џамије.

„Повређени смо претварањем цркве Свете Софије и Хоре у џамије. Ова два јединствена споменика Цариграда изграђена су као хришћанске цркве. Они изражавају универзални дух наше вере, као и љубав и наду у вечност. Јединствени мозаици и иконе су „храна за душу и изванредан призор за очи“, како би рекао грчки писац и сликар Фотис Контоглу. Они спадају у светско културно наслеђе. Молимо се Богу љубави, правде и мира да просветли умове и срца одговорних“, закључио је патријарх Вартоломеј.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унеси свој коментар!
Молимо унеси своје име овде