Ових дана, скоро пет година касније и бројних сумњи да ли ће икада бити обновљена, радови на српској светињи полако се приводе крају.

Према речима епископа источно-америчког владике Иринеја Добријевића, стрми кров поново се уздиже до висине од готово две спрата покривајући тај велелепни храм.

– Простирући се целим градским блоком огромна величина овог здања стоји пред Богом и човечанством, као слика Христовог васкрсења. Наша црква обећава да ће бити савршена хармонија истока и запада где ће, према ванвременским речима владике Николаја (Велимировића), светлост истока и запада почивати на њихово подне – рекао је епископ Иринеј Добријевић.

Осим обнављања крова односно постављања нових кровних греда, осигурани су и зидови, реконструисан је и под светиње, постављена су ватроотпорна врата и прозори од плексигласа. Највећи део грубих радова је завршен, остало је само да се мајстори позабаве детаљима, додаје се у саопштењу.

Марк Чуковић из грађевинског тима који је надзирао радове, потврдио је да је ова фаза реконструкције успешно изведена. Он је додао да су уклоњене унутрашње скеле, а инсталиран је и алармни систем.

Спољне скеле, додаје се у саопштењу, остаће за сада све док радови на крову не буду у потпуности завршени. Сви украсни елементи на зидовима, који ову светињу чине велелепном грађевином, биће такође обновљени чиме ће црква Светог Саве на Менхетну добити нови сјај. Када и ове финесе буду готове, верници ће моћи да присуствују литургијама, међутим, не наводи се ког би то датума тачно могло да буде.

Светиња стара око 160 година изгорела је 1. маја 2016. године

Подсетимо, црква Светог Саве у Њујорку, саграђена пре око 160 година, изгорела је на један од највећих хришћанских празника, 1. маја 2016. године. Узрок пожара није званично потврђен, мада се спекулисало да су га изазвале свеће.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унеси свој коментар!
Молимо унеси своје име овде