Владика Димитрије је у својој празничној беседи поручио да где год да се налазимо, Свети Василије све нас обасјава милошћу и љубављу Божијом.

”Када год се приближимо његовим моштима, обратимо му се молитвом или дођемо овде на месту његовог рођења – ми осећамо као да Христос хода међу нама. Где год да смо свуда нам је Свети Василије близак и свуда нам јавља Васкрслог Христа” – поручио је Владика Димитрије објаснивши да одговор на то стоји у Јеванђељу Божијем где се каже да је Бог тако заволео свет да је Сина Свога јединородног дао да свако ко верује у њега не пропадне него да има живот вечни.

”Бог је дао сина свог да дође на земљу и постане човек, и да живот свој положи на Крсту за све нас, да би ми могли истински живети. Бог је постао човек да би нам показао истинску људскост. Док Господ није дошао на земљу ми и нисмо знали шта то значи бити истински човек” истакао је Владика Димитрије поручивши да у томе лежи тајна личности Светог Василија чији је цели живот био уподобљавање Богу, приближавање Богу и љубав према Богу.

Владика је подсетио да је Свети Василије живео у бурном времену те да је читаво његово Епископско службовање било у времену Кандијског рата.

”Исто као и данас над овим просторима су се и тада укрштали интереси великих сила, али Свети Василије тада није очајавао, није часио часа већ је сваки дан посвећивао Богу и својим ближњима. Сваки дан је давао живот свој за добро ближњега свога, за добро свакога човека којег је срео на свом путу. Тако и ми треба да радимо” поучио је Владика Димитрије.

Исказујући радост због изградње манастирског конака око родне куће и храма Светог Василија, о којем се стара сестринство Петропавловог манастира, Владика је истакао да је изузетно срећан што су се на данашњи празник сви окупили у  овом новоподигнутом Манастиру.

”Није да ми свих ових година овде на овом месту нисмо осећали присуство Светог Василија, али пошто нама људима треба икона, треба нам поклоњење, треба нам нешто материјално што можемо видети, чини ми се да ће нам овај Манастир и аутентични живот наших сестара које буду живеле овде, помоћи да присуство Светог Василија и присуство Бога пре свега у кога је он веровао, доживљавамо сваки дан све јаче и потпуније. Тако ће овде сестре да нам јављају блискост Бога, блискост Светог оца нашег Василија, блискост која би требала да влада међу свима нама и љубав Божију која би требала да прожме све наше животе” поручио је Владика и осврнуо се на период који смо сви заједно прошли током изолације због пандемије коронавируса.

”Имали смо овај период у ком смо били мало ускраћени за неку форму црквеног живота, али пуноћа нам није била одузета, ми смо се сво ово време причешћивали иако се нисмо окупљали на Службе Божије. Дај Боже да смо то време искористили да стекнемо мир у срцима. Да смо то време искористили да заволимо једни друге, да не осуђујемо једни друге, да призивамо мир у срцима свих нас” рекао је у својој празничној беседи Владика Димитрије.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унеси свој коментар!
Молимо унеси своје име овде