То су “Вијестима” јуче потврдили из правног тима свештеника.

Случај се односи на дешавања од 12. маја, када је велики број верника у Никшићу прослављао дан Светог Василија Острошког.

У том периоду на снази је била мера Националног координационог тела за заразне болести (НКТ) о забрани окупљања у циљу спречавања даљег ширења коронавируса.

Због сумње да су прекршили мере НКТ-а, у никшићком Основном суду сада се суди Јоаникију и свештеницима Слободану Јокићу, Драгану Крушићу, Остоји Кнежевићу, Василију Брборићу, Данилу Зиројевићу, Жељку Ројевићу, Николи Маројевићу и Мирку Вукотићу.

Према налазу институције заштитника, државни тужилац Дејан Ђоројевић је 12. маја наложио да се идентификују лица која крше мере НКТ-а, а полицијски службеник је исте вечери дошао да уручи позиве свештеницима да дођу службеним возилима у просторије Центра безбедности Никшић, а они су “одбили да се превезу службеним возилима, рекавши да ће доћи сами сутра ујутро, у присуству адвоката”.

У позивима је назначено да у службене просторије треба да приступе “одмах” и полицијски службеник је инсистирао да тако мора и да буде.

Наводи се да је осам свештеника пешачило до ЦБ Никшић, који се налази у непосредној близини Епархисјког дома, и да су се у 22 часа јавили дежурном службенику.

Један од свештеника убрзо је довезен службеним возилом до седишта ЦБ-а.

У извештају институције заштитника се даље констатује да је свештеницима одређено тужилачко задржавање у трајању до 72 часа, али да два свештеника нису имали адекватан смештај, због већег броја задржаних у односу на укупни капацитет просторија за задржавање.

У просторији је било седам кревета.

“Један од подносилаца притужбе, током свег времена задржавања, односно три дана, није имао свој кревет, него је био у могућности да легне само онда када би му неко од других задржаних лица уступио своје место на извесно време, па је исти услед недостатка сна и немогућности одмора био изложен физичком изнуривању и понижењу”, наводи се у закључцима заштитника у које су “Вијести” имале увид.

У закључцима се истиче и да су и остали трпели сличне последице за време колико су му уступали своје место, јер су били смештени на столицу која се налази испред просторија за задржавње, где је просторија коју користе полицијски службеници.

Осим тога, дошло је до погоршања хроничних здравствених тегоба једног свештеника.

У мишљењу заштитника људских права се наводи да је тај свештеник у неколико наврата одвожен у тамошњу Општу болницу ради указивања медицинске помоћи, а дан касније је и хоспитализован.

“Од тренутка када је од стране полицијских службеника доведен у просторије ЦБ Никшић, па до хоспитализације сутрадан, именовани је био у потпуности лишен сна, будући да је на располагању имао искључиво столицу, што је изазавао душевне патње и осећај понижености. Неадекватни услови смештаја су га неспорно угрозили и физички”, наводи се у документу.

У документу се констатује и да је свештеник очигледно претрпио патњу већег интензитета од других, што је резултирало његовом хоспитализацијом.

Из институције заштитника су истакли да су службеници никшићког ЦБ-а предузели све радње како би помогли свештенику и обезбедили му медицинску помоћ. Генерално неадекватне услове у просторијама за задржавање, као и просторијама које користе полицијски службеници, утврдио је омбудсман у годишњим извештајима Националног превентивног механизма и приликом обилазака у првој половини ове године.

Према ставу Европског суда за људска права, понижавајуће поступање је оно које „код жртве изазива осећање страха, очаја или мање вредности, која жртву могу да понизе или унизе“.

Код понижавјућег поступања нагласак је на субјективном осећају страха, очаја или инфериорности жртве.

УП да води рачуна о смештају, ОДТ о времену задржавања

Заменица заштитника Зденка Перовић дала је препоруке Управи полиције и Основном државном тужилаштву.

Препорука УП је да се лица лишена слободе и задржана смештају искључиво у складу са предвиђеним капацитетима, али и да у свом будућем поступању грађане позива ради прикупљања обавештења у потпуности у складу са Законом.

Институција заштитника такође је утврдила да ни позивање свештеника у службене просторије ЦБ-а ради прикупљања обавештења од грађанина, није обављено у потпуности складу са Законом о кривичном поступку.

По уручивању позива, свештеницима је саопштено да одмах пођу у зграду ЦБ службеним возилима.

Упркос томе што је полицијском службенику више пута поручено да ће сва позвана лица у пратњи адвоката доћи сутра ујутро, службеник ЦБ је инсистирао да дођу одмах, наводећи да је добио такву наредбу од претпостављених.

Заштитник указује да овакво поступање полицијских службеника није у складу са одредбама ЗКП-а, јер законска одредба јасно указује да се грађанину мора претходно омогућити да се сам одазове на позив.

ОДТ-у се препоручује да у решењу о задржавању, време од кад се има рачунати почетак задржавања одређеног лица, урачуна све време које је то лице претходно провело у службеним просторијама УП.

Анализирајући време задржавања именованих, заштитник је увидом у службену евиденцију нашао да су свештеници приступили читава два сата раније у односу на време које је тужилац, у решењу о задржавању, означио као време од кад се има рачунати почетак задржавања.

“Међутим, подносиоци притужбе нису могли својевољно да напусте службене просторије, од момента кад су приступили у ЦБ Никшић, што значи да су у том моменту фактички били лишени слободе. С тим у вези, поступајући тужилац је морао о томе повести рачуна и у решењу о задржавању, као тачно време од кад се има рачунати почетак задржавања, урачунати и време које су подносиоци притужбе претходно провели у ЦБ НК исте вечери, непосредно пре него што је решење о задржавању донето”, наводи се у мишљењу.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унеси свој коментар!
Молимо унеси своје име овде