Порта Манастира Тумане била је испуњена многобројним верним народом, који се сабрао из читавог региона како би примио благослов архипастира Српске Цркве узевши учешће у литургијском слављу.

У својој беседи Патријарх је поучио верни народ о припреми за часни пост, узневши у име свих благодарност за оживљавање древне светиње туманске.

Манастир Тумане је прослављен својим светињама, моштима Светог Зосима Синаита Чудотворца и Светог Јакова Новог, ученика Светог владике Николаја, чудотворном иконом Курскаја Туманска – даром руских монаха. Народ долази манастиру тражећи извор живота у литургијској заједници са Господом, тешећи се и крепећи се молитвеним заступништвом Туманских Чудотвораца.

Патријарх Иринеј обратио се окупљеном народу и рекао да нема те снаге која се може одупрети знаку љубави Божије, љубави наше према другима. Оно што се дешава у Црној Гори је једно велико чудо, поручио је патријарх

– Чули сте шта се дешава у Црној Гори, на Косову и Метохији, у нашем комшилуку. Много зла има под овим сунцем, а човек их може само решити само на Божији начин: Богу се молећи и ширећи љубав међу људима. Нема те снаге која се може одупрети знаку љубави Божије, љубави наше према другима. Оно што се дешава у Црној Гори је једно велико чудо – рекао је патријарх Иринеј окупљеном народу.

– Она вера која је била гажена и гашена данас је проговорила, она се разгорела. Народ данас брани светиње своје на хришћански начин. То је најбољи начин да се дође до победе добра. Надам се да ћемо одбранити светиње које су моћници овога света и времена намислили да узму од народа и да са њим тргују. Неће то Господ дозволити – истакао је патријарх Иринеј.

Он је додао да својевремено док је служио литургије у Храму Василија Острошког у Никшићу, огромној цркви коју су изградили Руси, знало да присуствује двоје, троје људи. Данас се дигла цела Црна Гора.

Доласком Патријарха Иринеја у Манастир Тумане братији манастира је приређена велика част, с обзиром на то да је претходно манастир обишао патријарх Павле, давне 1993. године. У славу Божју и на радост свих, народ је у великом броју притицао туманској светој обитељи, која на најлепши начин завршава обележавање свог великог јубилеја – 630. година постојања посетом и служењем Патријарха српског Иринеја.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унеси свој коментар!
Молимо унеси своје име овде