Фото: Танјуг - Зоран Жестић

“Ми као грађани потпуно подржавамо економски развој наше општине и изградњу путева који повезују људе”, истакао је Јањић у поруци, али је указао да је законом о Специјалним заштићеним зонама, који је усвојила косовска скупштина, забрањена изградња магистралних путева кроз такве зоне.

Јањић подсећа да је 2014. године косовска влада одлучила да направи пут од Дечана до Црне Горе који заобилази Зону пратећи делом Лоћанску долину и повезујући се са путем уз Дечанску Бистрицу на крају заштићене зоне.

“Овај пројекат је најбоље решење јер би био у потпуности у сагласности са косовским законом и истовремено би онемогућио тешки саобраћај у зони, која је предвиђена законом да буде простор неометане природе и мира”, указао је Јањић.

Он је навео да би постојећи пут кроз зону могао бити завршен касније, као пут локалног карактера, са одговарајућом ширином, ограничењем брзине и забраном за тешка возила.

Јањић је изразио чврсту наду да ће косовска влада и општина Дечани подржати то решење које су такође предложили и међународни представници.

“Истовремено, ово решење би била добра основа за изградњу поверења и промоцију манастира Дечани као Светске културне баштине УНЕСКО са потпуно очуваним природним амбијентом, без буке, турбуленција и гужве на путу”, нагласио је Јањић.

Он је указао да би локални пут кроз зону остао доступан за рекреацију и туризам, као и постојећи пут који води до манастира.

Јањић је поставио и текст поруке на српском, албанском и енглеском.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унеси свој коментар!
Молимо унеси своје име овде