– Јасеновац, Јадовно, Гаравице и Шушњар нећемо ни помињати, као ни убијене православне епископе, свештенике и хиљаде и хиљаде Срба, који су без кривице, суда и суђења, страдали само зато што су били Срби – нагласио је епископ Сергије.

Владика је оценио да корона јењава, али не и пандемија усташтва, као и да наслеђе прошлости стоји на путу успостављања добрих односа православних и римокатолика.

– Браћу римокатолике желимо познати и препознати као оне који, заједно са нама, следе Христа Исуса, а не оне који оплакују злочиначку Независну Државу Хрватску /НДХ/ и њене идеологе, кољаче и монструме – истакао је владика Сергије.

Владика је подсетио да су усташе и домобрани крајем Другог светског рата бежали у правцу Аустије да би у корушком Блајбургу били суочени са одмаздом партизанских јединица, објављено је на сајту Епархије бихаћко-петровачке.

– Истина, страдали су без суђења, али исто тако се заборавља да су и они сами неколико година раније лишили живота на стотине хиљада Срба, Јевреја и Рома, без суда и суђења, а што је још важније – без икакве кривице – напоменуо је владика бихаћко-петровачки.

У Блајбургу је, додао је, према неким проценама страдало и око две хиљаде четника, који су, “поражени и остављени од оног коме су се заклели”, доживели сличну судбу као усташе и домобрани.

То је зло рата из којег је до сада требало понешто научити, оценио је владика, али је изразио бојазан и да се то није десило.

– Није проблем у томе што браћа римокатолици служе мисе за жртве /било које и било када/, већ што то упорно чине из политичких и ревизионистичких побуда, којима је, чини се, једини циљ оживети сећање на НДХ – највећу срамоту хрватског народа и најмрачнију /квази/државну творевину у целокупној историји Европе – истакао је владика Сергије.

Према његовим речима, немачки народ је смогао снаге да се суочи са злом Хитлеровог Трећег Рајха, али хрватски бискупи, сасвим је очигледно, још жале за НДХ, а у томе својим изјавама предњачи сисачки бискуп Владо Кошић у чему га, како се чини, већина ћутке подржава.

– Брижно чувани вирус, настао у берлинско-римско-загребачкој лабораторији зла, који је однио на стотине хиљада живота и данас је активан, јер га оживљавају они који би међу првима требало да га сузбијају – рекао је владика Сергије.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унеси свој коментар!
Молимо унеси своје име овде