У свим манастирима и храмовима Епархије Рашко-призренске врше се редовна богослужења. Због новостале ситуације у пандемији коронавируса, међутим, није привремено могуће да верници као раније посећују храмове у већем броју.

„Ми смо због тога преузели да одавде из манастира Грачаница, преносимо богослужења, како јутрења Великога Петка, тако и вечерас. Исто тако, када смо износили плаштаницу и на јутрење Велике Суботе када будемо певали статије“, казао је Владика, нагласивши:

„Нарочито у поноћ, уочи Васкрса, када се буду служили јутрење и Васкршња литургија“.

Преношење служења уследило је након захтева верника са КиМ-а који ове године не могу да буду у храмовима, како се то овде традиционално чини у великом броју сваке године – скоро у свим црквама и манастирима.

„Надамо се да ће то бити духовна утеха за многе наше браћу и сестре који седе у дому и са својим најмилијима дочекују најрадоснији празник васрксења Христовог“, поручио је верницима владика Теодосије. Епархија је такође преко парохијских свештеника омогућила да верници који то желе не буду лишени Св. Причешћа.

Пренос поноћне Васкршње Литургије пратите путем званичне фејсбук странице Епархије рашко-призренске и на порталу Саборник.нет!

На Косову и Метохије се иначе спроводе најновије мере косовског министарства здравља уз могућност 90-минутног кретања дневно, а неке од општина, укључујући Северну Митровицу и Звечан су у карантину и постоје додатне рестрикције кретања.

Епархија рашко-призренска издала је средином прошлог месеца упутство и савете за вернике и свештенике у вези са упражњавањем својих верских потреба и начина функционисања цркви и манастира у време пандемије корона-вируса.

Манастири су до даљњег привремено затворени за посетиоце, а парохијске цркве отворене да се верницима не би ускраћивало право доласка и присуствовања служењима, а епархија апелује да се поштују мере које су прописале здравствене власти.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унеси свој коментар!
Молимо унеси своје име овде