Мићовић сматра да је дошло је до најгрубљег вида притиска државних власти на будимљанско-никшићку епархију и српску цркву у Црној Гори и напомиње да је грубост која је испољена хапшењем владике Јоаникија и свештеника – незапамћена.

„Као да су то били најтежи криминалци у Црној Гори, а не свештеници и владике. Духовно и психолошко стање у Црној Гори је врло конфузно. Народ је у шоку. Овако нешто се није десило ни након комунистичког разарања цркве и народног памћења“.

Мићовић подсећа да је његовом брату одређен притвор од 72 сата и да су одбијени сви приговори адвоката, а, како каже, он очекује још горе сценарије за владику и Цркву, с  обзиром на то „какав се притисак, грубост, слепило и дрскост испољава према народу“.

„Како су већ наговештене неке мере из државне власти, за кршење прописаног понашања за време короне, то би могле да буду јако драстичне и сурове мере и казне“, сматра Мићовић и додаје да ништа конкретно још није познато, али да су такве санкције могуће.

Црна Гора као у време комунизма

Мићовић се нада да ће се и црква и верници брзо опоравити од ових дешавања:

„Апелујем на власти као брат владике Јоаникија, који није ни мрава згазио, а радио је и ради на просвешћењу народа и опоравку епархије, да не чине ову демонску похару над својим народом и својим духовницима и свештеницима. За народ се надам да ће имати адекватан одговор и да ће, на основи по којој су се одржавале литије и још адекватнијним методама и начинима, испољити своје расположење и извршити притисак на власт“, изричит је саговорник Спутњика.

Сузавцем нас штите од короне

Он напомиње да је народ који је исказао подршку владици растеран најгрубљом силом – оклопним возилима и сузавцима.

„Мени су плућа још пуна тог сузавца, тог отрова. Када се боре свим силама да заштите народ од короне, они му сипају отров и у душу и у плућа, у очи и у нерве. Такво је стање“, сведочи Мићовић.

Он сматра да је у народу велики бунт, али напомиње да треба наћи паметан начин да се то каналише, јер, како каже, голорук народ не може против силе.

Мићовић је најавио велику конференцију за штампу, у којој ће учествовати интелектуалци и преставници најзначајнијих културних институција из Црне Горе и са српских простора, путем које ће се чути „реч народа“.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унеси свој коментар!
Молимо унеси своје име овде