На Божићној Светој Литургији, Васељенски Патријарх је посебно говорио о наднационалном карактеру Васељенске Патријаршије, која се не везује за уско национална окружења. Подсетио је на речи Митрополита Старца Јована Пергамског, који наглашава:

”Уколико институција Васељенске Патријаршије не би постојала, требало би је измислити. Без Васељенске Патријаршије Православље би упало у вртлог национализма, у хвалоспеве прошлости, у самозадовољну самоизолацију, у презир према савременом свету. Васељенска Патријаршија је доказала да има моћ да прошлост претвори у садашњост, садашњост у будућност, јуче и данас у сутра. И све то, зато што је она, поред своје институционалности,  носилац отвореног начина размишљање, свецеловитости (саборности) и осетљивости према човеку свакога времена, што представља гаранцију по човеку за њену будућност”.

Виртуелно свештенство

Свјатјејши Патријарх Вартоломеј је, поред тога, посебно нагласио мисију и значај служења клирика у савременом свету:

”Служитељ Вишњега не припада себи, већ Христу и Цркви. Добар свештеник је душом и телом посвећен свом благословеном делу, увек спреман да се жртвује, осетљив на људску бол, кротак и простосрдачан, а никада лењ и песимистичан”, и нагласио је: ”Има сада неко “виртуелно свештенство”, које жели више да изгледа него да јесте, више да се показује, него да доприноси. На ту тежњу данас благонаклоно гледа такозвани “електронски поредак ствари”, који, изгледа, центар живота из опипљиве реалности преноси на виртуелну реалност. Нажалост, привлачност технологије квари начин нашег хришћанског сведочења, умањујући његову личносну димензију”.

Поље сведочења клирика је храм, а не сајтови.

Московска Патријаршија

Развој догађаја на другом плану, у вези одлуке Васељенске Патријаршије да прогласи Аутокефалност Украјинске Цркве: Московска Патријаршија, која се ставила на страну против доделе Аутокефалности Украјинској Цркви, донела је одлуку о прекиду општења са Александријским Патријархом Теодором, и о престанку помињања његовог имена у Диптисима. Разлог је признање Украјинске Цркве и помињање Поглавара Украјинске Цркве Епифанија од стране Патријарха Александријског Теодора.

Московска Патријаршија, међутим, одржава општење са оним Митрополитима Александријске Патријаршије који имају различити став од Патријарха Теодора, како је изјавио управник канцеларије прес-службе Патријаршије, Владимир Ленгојда.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унеси свој коментар!
Молимо унеси своје име овде