Представљене су фотомонографије у 10 томова у којима је сабрано 15.000 фотографија о активностима патријарха Иринеја током протеклих 10 година.

У Патријаршији обележена деценија од избора патријарха Иринеја

Такође, приказан је и једночасовни документарни филм “Патријарх српски Иринеј” који илуструје животни пут актуелног поглавара СПЦ.

Аутор филма и уредник фотомонографије је протојереј-ставрофор Стојадин Павловић, директор Патријаршијске управне канцеларије, а издавачи фотомонографије су Патријаршијски Управни одбор и Службени гласник.

Данашњој свечаности у Патријаршијском двору, поред Патријарха српског, присуствовали су и престолонаследник Александар, високи представници верских заједница, војске Србије, полиције, образовних установа, здравствених установа, културног и јавног живота престонице и свештенство Архиепископије београдско-карловачке.

У име издавача присутнима се обратила директорка Службеног гласника Јелена Триван а након ње, говорио је и универзитетски професор и књижевник Дарко Танасковић.

Представљена фотомонографија

Представљена фотомонографија “Патријарх српски Иринеј”

“Едиција фотомонографија о Патријарху Иринеју у 10 томова стварана је 10 година. Сваки од томова представља годишњак који фотографијама и текстовима говори о активностима Патријарха српског Иринеја о свакој години понаособ. Документарни филм ‘Патријарх српски Иринеј’ је Патријархова животна прича коју подупиру казивања његових савременика и сатрудника у Призрену, Острогу, Нишу, Крушевцу и Београду”, рекао је прота Стојадин Павловић, уредник фотомонографије и аутор филма “Патријарх српски Иринеј”.

Уследила је пројекција филма након које је присутне поздравио и благословио патријарх Иринеј:

“Нисам очекивао догађај оваквог нивоа, док нисам дошао у салу нисам знао да ће овом скупу присуствовати оволики број еминентних личности и драгих гостију, мислио сам да ћемо филм погледати у уском кругу сарадника, ово је за мене заиста велико изненађење и благодаран сам на свему овоме”,  истакао је на почетку обраћања патријарх.

Додао је да живимо у времену када није лако бити на неком високом положају те да тако није лако ни бити патријарх српски, али да се током протеклих 10 година трудио и чинио све што је у његовој моћи да Цркву води исправним путем у овим тешким временима која за српске патријархе никада и нису била лака.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унеси свој коментар!
Молимо унеси своје име овде