rina.rs

Сестрић патријарха Иринеја Слободан Ковачевић каже да је изградња на богомољи почела 2015. године.

“Рођак Драган, који је поклонио овај плац, и ја почели смо да крчимо од првог дана овде. Преко три – четири метра је земља нижа него што је била, дуго смо чекали дозволу за радове, јер је пољопривредно земљиште, требало је добити папире да постане грађевинско. Патријарх је радо прихватио ту причу, људи су одмах притекли у помоћ да дају прилоге, и у транспорту и у новцу. Грађу су нам поклониле “Србијашуме” са Голије”.

Родна кућа патријарха Иринеја налази се на 300 метра од места где је саграђена дрвена црква, а портал наводи да је патријарх и лично долазио кад је на тој грађевини постављен темељ.

rina.rs

“Ми овде немамо школу, ни продавницу, али имамо Дом културе и патријарха и рекли смо да ћемо имати и цркву. Патријарх није одредио којем ће свецу да буде посвећена ова богомоља”, каже патријархов сестрић Слободан. Ковачевић.

Радова на тој сеоској цркви прихватио се мајстор и професор Факултета техничких наука у Крагујевцу, Милош Радовановић, који је до сада пројектовао 12 наших цркава.

“Црква има око 90 квадрата, припада реду мањих, скромна и по материјалу и по свему, али смо се трудили да на архитектонски и на други начин добије једну фину духовну димензију какву заслужује. Данас смо присуствовали постављању куполе и грађевински радови су у завршној фази”.

Крај изградње очекује се за Видовдан, 28. јуна, када ће ту моћи да се окупљају верници из тог краја.

rina.rs

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унеси свој коментар!
Молимо унеси своје име овде