Подсећа да су, када је Патријарх Иринеј на свој начин, претходних година указивао на проблеме са којима се Црква и православни народ у Црниј Гори суочавају, многи међу њима и он, мислили да су речи које том приликом користио “тек снажна, можда и прејака метафра”.

“Међутим, као и много пута до сада, показало се колики значај за нашу Цркву имају његово животно искуство и, дубље сагледавање ситуације”, оцењује митрополит Порфирије за Танјуг.

Он додаје да је Закон, који, како каже, носи циничан назив, о слободи вероисповести, само је кап која је прелила чашу стрпљења и трпљења.

“Погледајмо шта се са српским православним народом догађало у протеклих пар деценија у Републици Црној Гори: укинути су му језик и писмо; из наставних програма избачени су српски писци и култура; многи наставници српског језика су остали без посла, а затим им је, као и свим православним Србима уопште, потпуно ускраћена могућност да се запосле у било каквој државној служби”, каже митрополит Порфирије.

Све то време, оцењује он, вршен је перфидни, насилни етнички инжењеринг који је имао за циљ да се Срби одрекну националне припадности и културе, а овим антицивилизацијским и дискриминаторским Законом је дефинисан и начин удаљавања од православне цркве, једном речју одрицања од себе.

“Е то је, показало се, било превише”, каже он и додаје да су у Црној Гори “стасала поколења достојна оног нараштаја који су красили: бескомпромисна верска и национална свест и патриотизам, а које су комунисти мислили да су затрли”.

“То су те хиљаде и хиљаде људи који су на улицама тамошњих градова изашли да мирно и достојанствено, ако хоћете демократски, бранећи слободу своје Цркве, у исто време бране будућност своје деце, али и слободу као такву, слободу као принцип. Изашли су да траже, ни више ни мање, него права која важе за све”, поручује Порфирије и додаје да ти људи, понос српског народа, показују да темељно разумеју да су верска права или права Цркве неодвојива од права народа и личних, грађанских права.

Молимо се за оне који нису добре воље да се Христовим рођењем одобровоље

У ове свете дане, каже, молимо се читавим својим бићем за нашу Цркву у Црној Гори, за наше архијереје, свештентво, монаштво и верни народ да им Господ Миротвирац, што пре донесе мир, али и право и правду. Молимо се за све људе добре воље, молимо се и за оне који нису добре воље да се што пре Христовим рођењем одобровоље!

На питање како види, критике на рачун државе Србије, с једне стане да благо реагује и не чини ништа у одбрану имовине и права СПЦ у Црној Гори, а са друге стране да покушава да спречи заокруживање државности Црне Горе и да покушава да је дестабилизује и врати под окриље Србије, митроплит Порфирије каже да му је познато искуство да сте што год да учините,за одређене људе у чије циљеве и пројекте се не уклапате, а приори криви, јер њима није важна истина, већ само њихов појединачни, голи интерес.

“Сведоци смо веома гласних, па и честих критика на рачун Србије да не чини довољно за Србе на Косову и Метохији, а сада и за Србе у Републици Црној Гори. А потом, када се очигледно покаже да то није баш тако, по строго утврђеном правилу јаве се они који тврде да Србија хоће да отме нечије територије, да се уплиће у живот других држава, да је безмало узрок свег зла и томе слично. Продуцент је један, сценарија два, глумци свима добро познати, режија већ монотона, али је представа за неупућене, а нарочито злонамерне, ефектна”, сматра митрополит Порфирије.

“Не треба се обазирати ни на једне, ни на друге, него имајући Бога пред собом, радити по савести, а време ће показати ко је вера, а ко невера!”, поручује он.

Надам се да ће предизборну реторику врло брзо заменити дух заједничких интереса

На питање мисли ли да ће исход данашњих председничких избора у Хрватској имати утицаја на положај српског народа у Хрватској и евентуално каквог, митрополити није одговорио конкретно, али истиче наду ће предизборну реторику врло брзо заменити дух заједничких интереса.

“Иако нисам политичар и у политику се не мешам, не могу а да не приметим да су се кандидати у изборној кампањи више бавили председником Србије, а мање нашим народом и његовим проблемима. Православни Срби, где год да живе, поготово у земљама бивше Југославије, у којима су лојални грађани и у којима без остатка поштују домаћи Устав и законе, сваког председника Србије, актуелног, пређашњег или будућег, виде и видеће и као заступника својих интереса. Тако је и у Хрватској”, поручује митрополит загребачко-љубљански.

Каже да је лично уверен да ће предизборну реторику врло брзо заменити дух заједничких интереса, и то не само Србије и Хрватске и два народа, него свих држава и народа на овом подручју.

“За Србе у Хрватској, претпостављам и за Хрвате у Србији, добри односи двеју држава отварају перспективу за превазилажење и ублажавање проблема историјског наслеђа, при чему нам мисли и дела морају бити усмерени ка ономе што долази. Оно што је иза нас, оно знање и сећање које нам доноси велики бол морамо утврђивати озбиљним научним истраживањима, васпитавањем нових поколења у духу хришћанске културе памћења која јеванђелски упућује на међусобно праштање”, наводи он

Митроплолит Порфирије поручује да православни Срби знају да све то у себи садрже речи традиционалног народног поздрава и божићне честитке: Мир Божји, Христос се роди!

“Тај поздрав, који у себи садржи радост коју нам нико не може одузети и ја упућујем Вама и свима онима који вас прате. Упућујем поздрав који позива на тржење опроштаја од свих и праштање свима, поздрав који позива на мир са Богом и са ближњима”.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унеси свој коментар!
Молимо унеси своје име овде