Фото: Спутњик

Игуман Сава је истакао да су правни тим Митрополије Црногорско-приморске и Епархијског савета у Црној Гори са конкретним приговорима садржају закона упознали не само представнике Владе већ и међународне представнике. 

”У садашњој форми закон о вероисповести дискриминаторан је и отвара пут ка могућој експропријацији светиња Српска Православне Цркве. Истовремено, грубим мешањем државе у питања вероисповести и фаворизовањем једне од никога признате “цркве” као националне цркве Црне Горе, подгорички режим одступа од модела секуларне државе грађана и дели их на подобне и неподобне покушавајући да канонској православној Цркви са вековним континуитетом одузме власништво над светињама” поручио је игуман Сава Јањић истичући да је понашање режима у Црној Гори сасвим у супротности са праксом у европским демократијама и да неодољиво подсећа на понашање некадашњих комунистичких власти.

Игуман Високих Дечана поручио је да мирне и достојанствене литије представљају демократски израз воље великог дела грађана Црне Горе.

”Оне су легитиман начин изражавања неслагања са поступцима владе која је закон о вероисповести донела “преко колена” и у супротности са законским процедурама. Антагонизовањем ситуације неодмереним изјавама, посебно у ситуацији када председник Ђукановић добар део грађана назива “покретом лудака” и зазива преузимање манастира од стране државе, власт у Црној Гори додатно делегитимизује себе и постојеће институције” – поручио је игуман Сава Јањић који ће у недељу, 23. фебруара у 8:00 часова служити Свету Литургију у Храму Христовог Васкрсења у Подгорици, да би касније истог дана после молебна који се служи у 18 часова, предводио Литију која у 19:00 часова креће од Саборног храма Христовог Васкрсења.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унеси свој коментар!
Молимо унеси своје име овде