У Црној Гори, већ трећи месец трају протести против Закона о слободи вероисповести, који је усвојен на самом крају 2019, а који Српска православна црква назива антизаконом и дискриминаторским.

Протести се одржавају широм црногорских градова кроз литије и до сада су били мирни, иако се све већи број људи прикључује.

протосинђел Данило Дечанац у Никшићу

Како су и недељу вече извештавали медији, укључујући и уживо преносе преко друштвених мрежа, окупио се рекордан број. Данас више снимака кружи друштвеним мрежама којима се сведочи бројност учесника.

Сви они траже повлачење закона, који се тумачи да је пре свега удар на имовину СПЦ у Црној Гори, односно покушај државе да ову цркву стави под контролу.

Епископ Теодосије: ”У љубави са свима”

„Најлепше што се може чути данас у Црној Гори и изван граница Црне Горе јесте слоган – Не дамо светиње“, поручио је у Бијелом Пољу епископ Рашко-призренски Теодосије.

Он је заједно са владиком будимљанско-никшићким Јоаникијем предводио литију у овом граду, што иначе редовно чини широм градова Црне Горе.

Епископ је истакао важност бриге о људима, да буду упућени једни на друге, а да хришћани „воле, саосећају и праштају“.

Подсетио је на важност придржавања божје заповести о љубави, казавши да ће им се по томе на крају живота и судити – јесу ли сачували заповест о љубави.

Учесницима литија поручио је и да истрају, а да своје „непријатеље“ победе „постом, молитвом и покајањем“.

„Само ако то будемо чинили, ако будемо ишли Божјим путем, путем Св. Саве, Св. Василија, Петра Цетињског и свих светих, онда ћемо заиста бити оно што смо вазда били – у љубави са свима“, поручио је рашко-призренски владика окупљенима.

Андреј Дечанац: ”Литије су демократске и отворене”

У Бару је испред Саборног храма Јована Владимира говорио отац Андреј дечанац. Наводећи да владика Теодосије од почетка осећа суштину борбе црногорског народа, подсетио је на то да владика са монаштвом често долази у Црну Гору, те да се монаси и монахиње у косовским и метохијским манастирима редовно моле за Црну Гору.

„О везама Дечана и Црне Горе могло би се много говорити. Знамо и чувене речи из песме онамо ‘намо, за препоруку краља Николе. Дечани су имали игумане из Црне Горе, из Паштровића. У Дечанима и дан данас имамо монахе који су родом из Црне Горе и сви ми тамо, у то вас уверавам, као један се молимо за вас и за вашу борбу овде, да сачувате љубав и достојанство“, казао је отац Андреј.

„Када је нама било најтеже, долазио је пре свих архиепископ Амфилохије да нас посети. ’98 били смо забарикадирани, у сталној неизвесности шта би нам се могло догодити и први поклоник кога смо видели после више месеци је био управо митрополит Амфилохије који је посведочио на тај начин своју веру, којом се човек предаје у руке Божје у потпуности. Срећом ништа се тада није десило лоше а могло је, а Бог није допустио а тада нас је страшно обрадовао он том својом посетом“.

Подсетио је на долазак других црногорских владика, вернике који редовно долазе из ове државе и поклањају се метохијским светињама. То се није прекинуло до данас, навео је.

Отац Андреј је такође нагласио важност да се литијама сачува хришћанско достојанство, али само уз мир, ненасиље и пре свега љубав за ближњег и за оне који не учествују у протестима.

Шта је Црногорац, шта је Србин без Пећке Патријаршије, Дечана али и без Острога, Арсенија Сремца и других црногорских светиња, истакао је отац Андреј.

Човек може свашта да истрпи, такође је рекао, објашњавајући да су управо хришћани позвани на трпљење, нагласивши и да су позвани на љубав и разумевање за оне који не мисле као они.

Али постоји једна граница а та граница је наше хришћанско достојанство и наша вера, казао је.

Истрајте овако како сте почели, останите достојанствени, мирољубиви и одлучни и одбранићемо светиње.

За литије каже да су „светлост свету“, те да су модерним речником протумачено, оне „демократске“:

„Овде на овом вашем скупу све те велике речи којима нас засипају са медија – демократија, праведно отворено друштво заправо добијају на значају. Они који њих користе да би нас омаловажили, користе те речи у потпуно погрешном контексту ослобођених било каквог значаја. Овде се види да је то демократска литија, једна отворена литија. Овде има места за све и хвала Богу да је тако“.

Игуман Сава: ”Светиње наши орјентири у мраку”

У Подгорици, друга беседа, али поруке сличне.

„Светиње не могу и не смеју да раздвајају. Оне су увек биле и морају да буду место сусрета, помирења, не само за нас хришћане, већ и за оне који другачије верују у Бога, казао је пред Саборним храмом игуман Високих Дечана“, архимандрит Сава Јањић.

Шта су то светиње за нас? Јесу ли то само грађевине, уметничка дела, културна баштина? Не! Много више од тога за нас браћо и сестре. Светиње су наши светионици у овом свету које светле као орјентири у мраку и указују нам на пут Божји, на пут спасења. Оне нама говоре ко смо били, шта јесмо и шта треба да будемо. Домаћин у својој кући не може бити подстанар.

Позвао је црногорско руководство да, како је казао, савесно и разумно размотре новонасталу ситуацију, те да заједно са епископима и народом пронађу пут који ће сачувати владавину права и закона и учврстити мир.

“Да никада више не устане брат на брата, или комшија на комшију. То можемо и треба да урадимо што пре и то, и само то ће бити победа свих нас”, поручио је.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унеси свој коментар!
Молимо унеси своје име овде