На традиционалном новогодишњем пријему који је организован у резиденцији Епископа при храму Св. Ђорђа у Призрену, владика Теодосије је подсетио и на прославу Божићних и новогодишњих празника по два календара, истичући важност различитих предања, узајамног поштовања и мира.

„Не можемо имати спољашњи мир све док га немамо у нашим срцима. То је и разлог зашто је и даље толико много несрећа и ратова и страдања у свету, јер уместо да нађемо мир у својим срцима, људи виде у ближњима своје непријатеље, понављајући страшни грех Каина против Авеља“, истакао је владика Теодосије.

Мир треба да се сведочи на сваком месту и у свакој прилици, додао је.

„На почетку Нове 2020 године, молимо се стога Богу, да нам подари годину мирну и благословену, и да сва неразумевања разрешавамо дијалогом и разумевањем једни других, а не кроз конфликте; да чинимо све што је у нашој моћи да друштво у коме живимо, овде на Косову и Метохији, заиста постане дом за све његове житеље, без обзира на њихову народну и верску традицију, тако да се свако осећа сигуран и да сви могу да имају бољу будућност, посебно млади“.

Пријему су, поред представника рашко-призренске епархије, присуствовали и представници муслиманске, јеврејске и протестантске заједнице – главни призренски имам Орхан Бисљимај (Орхан Бислимај), председник јеврејске заједнице Вотем Демири. Ту су били такође представници међународне дипломатске заједнице, односно амбасада, ОСЕБС-а, ЕУ и УН, Косовске полиције (јединице за заштиту верских објеката), КФОР-а, као и српски политички представници из Грачанице уз косовског градоначелника Срђана Поповића, те министарку пољопривреде Дијану Живић, уз представнике цивилног друштва.

У наставку објављујемо говор владике Теодосија

Ваше екселенције,

Користим ову прилику да изразим своје особито задовољство што смо се данас сакупили овде у седишту Епархије рашко-призренске, једне од најстаријих институција на ширем овом простору, с намером да обележимо почетак Нове Године Господње 2020. (по Јулијанском календару). Многи од вас су прославили Божичне и Новогодишње празнике пре две недеље, а сада их прослављамо и ми ових дана, свако према свом предању. Поштујући једни друге не смемо да заборавимо да нас Бог учи да поштујемо и Њага који нас је створио да живимо у миру и разумевању.

Анђелска химна „Слава Богу на висини и на земљи мир, међу људима добра воља“, још увек одзвања у срцима свих хришћана који су недавно прославили Божић – Рођење Христово. Заиста, не можемо да прослављамо Бога ако не радимо да на земљи буде мир и добра воља међу људима. То је циљ пред свим људима, а посебно нама овде на Косову и Метохији, где 20 година након оружаног сукоба, у коме су страдали многи невини људи, којих се сећамо и поштујемо без обзира на њихово етничко или верско порекло, треба да чинимо напоре да се комшија више никада не окрене против комшије и брат против брата. Бог нам је дао довољно земље, воде и простора да живимо у миру, поштујући једне друге, и тако поштујући нашег заједничког Творца Бога.

Да бисмо могли да живимо у миру треба прво да задобијемо истински мир у нашим срцима, мир који једино долази од Бога како бисмо у тој љубави и миру могли да препознамо оне око нас као створене од Бога да буду наша вечна сабраћа. Зато не можемо имати спољашњи мир све док га немамо у нашим срцима. То је и разлог зашто је и даље толико много несрећа и ратова и страдања у свету, јер уместо да нађемо мир у својим срцима, људи виде у ближњима своје непријатеље, понављајући страшни грех Каина против Авеља.

Зато се молимо да тај истински мир Божији завлада међу нама и целим светом, и да га сведочимо на сваком месту и у свакој прилици. Тек тада можемо себе да назовемо истинским слугама Божијим, јер где год је мир и љубав према блилжњима, ту стварамо и простор за Бога да буде међу нама.

На почетку Нове 2020 године, молимо се стога Богу, да нам подари годину мирну и благословену, и да сва неразумевања разрешавамо дијалогом и разумевањем једни других, а не кроз конфликте; да чинимо све што је у нашој моћи да друштво у коме живимо, овде на Косову и Метохији, заиста постане дом за све његове житеље, без обзира на њихову народну и верску традицију, тако да се свако осећа сигуран и да сви могу да имају бољу будућност, посебно млади.

Срећна вам и благословена Нова Година Господња. Бог да вам свима подари мир и благослов.“

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унеси свој коментар!
Молимо унеси своје име овде