Фото: KoSSev

„Да се угледамо на наше свете да бисмо сачували све што смо примили, и не само примили, већ и ми у нашем времену да надоместимо све што недостаје а да то све пренесемо нашој деци и нашим поколењима“, поручио је на Бадњи дан из храма Светог Димитрија у Косовској Митровици владика рашко-призренски Теодосије. Пожелео је да се у домове уселе мир, слога, љубав и свако благостање. али и да свако носи „крст свој“, да „исповеда истину и правду божју“.

Уз Владику је био и директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, са сарадницима и првацима Српске листе, који је главне поруке упутио о слози и солидарности са, како је казао, српским народом у Црној Гори, и опраштању.

„И поред ових српских светиња на Косову и Метохији, наше мисли, молитва и подршка иде српском народу у Црној Гори који је устао на одбрану светиња на миран и достојанствен начин“- казао је Ђурић који је присуствовао паљењу бадњака.

Фото: KoSSev

„И вечерас на Бадње вече зато се сећамо јунака Мојковачке битке који су управо 1916, на један Бадни дан чували част и образ српског рода и српског народа, али се сећамо и сердара Јанка Вукотића и Дурмиторско-колашинске, и горњовасојевићке и доњовасјевићке бригаде које су 1913, ослобађале Метохију од пет векова турског ропства и које су ослободиле Дечане и Пећку патријаршију, након пет векова доневши слободу нашим народима“.

Ђурић је поручио да је ово време праштања, поправљања и слоге.

„Опростимо једни другима све овог Божића све што смо згрешили једни другима, потрудимо се да будемо бољи људи као што је говорио покојни и свети наш патријарх Павле, да будемо људи иако смо Срби, да опростимо једни другима шта има да опраштамо и да запамтимо да је слога завет нашег опстанка, како овде на Косову и Метохији, тако на сваком другом месту где живе Срби“.

Србија ће преко својих институција наставити да подржава народ и цркву на Косову и Метохији поручио је на крају обраћања Ђурић.

Благосиљајући народ, владика Теодосије је благослов упутио и свима онима који народ предводе.

„Да им Господ да снаге и мудрости и крепости да истрају у свему што је добро, те да Бог свима буде сапутник“, казао је владика Теодосије.

Фото: KoSSev

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унеси свој коментар!
Молимо унеси своје име овде