Епископ диселдорфско-немачки Григорије

Владика Григорије је у Подгорицу дошао како би подржао Епископе, свештенство и верни народ и пренео им молитвену подршку више од 600.000 српских православних верника чији је надлежни Епископ у Немачкој.

”Браћо и сестре ја сам дошао само из једног разлога: данас је највећа част за сваког православног хришћанина, човека, да буде у Црној Гори. Било је и неко време кад смо ми који смо пореклом из Црне Горе престали да се хвалимо тиме, али сада је поново велика похвала свакоме ма где да живи на свету да се похвали да је пореклом из Црне Горе. То је зато што сте ви најживља Црква живога Бога данас у Европи” – поручио је Владика Григорије сабраном народу који је са одушевљењем примио ове његове речи.

Григорије је истакао да у Немачкој живи бише од 600.000 православних Срба и око 3.000.000 православних хришћана који се диве борби нашег народа у Црној Гори:

”Они се диве вашој борби за слободу, за највише хришћанске вредности, за цивилизацијско достигнуће које је утемељено на хришћанству, диве се и моле се. И према томе није могуће да ми будемо поражени, јер ко је са Христом зна да Христос побеђује” – нагласио је Владика Григорије.

Владика је рекао да оно што је најдивније ових дана јесте то што су православни верници у Црној Гори вратили достојанство нашем народу у Европи.

”Нико више на нас не може да показује као на дивљаке, него као на људе који се боре достојанствено за правду, за хришћанску правду и хришћанске вредности на хришћански начин. То је велика нада за све нас и зато сам морао бити вечерас овде као Епископ нашег народа тамо, али и као неко ко је захвалан вама што сте били с нама кад је било нама тешко у Херцеговини и у Босни и у свим крајевима где живи наш народ” – рекао је Григорије.

Владика је објаснио да не постоји ни једна Црква, ни један град у тој великој земљи у коју сад сви желе да иду из разних разлога, а највише из разлога што постоји закон о неотуђивој верској слободи и подсетио да су Немци међусобно ратовали тридесет година, да би на крају схватили да нема ништа важније ни вредније од људске личности и да је највећи људски грех газити било чију слободу.

”Они су као што знате стравично грешили једни према другима и из тих стравичних грешака извукли поуку. И ми морамо да извучемо поуку из наше историје али дај Боже да не буде ни једне капи ни зноја, ни суза, ни крви, јер је ова земља утемељена од Немањића, од Петровића, утемељена на Новом Завету и утврђена на Косовском Завету и не може ова земља бити ништа друго до оно што је, а она је земља Светог Саве и Владика Рада, а ви сте њихов народ браћо и сестре и ова је ствар само између вас и Бога, није више важан ту ни један човек, нико није битан осим вас као народа Божијег и Бога живога и зато је већ јасно ко је победник” – поручио је Владика Григорије народу који се сабрао на платоу испред Саборног Храма Васкрсења Христовог у Подгорици, након чега је у крипти храма одрђао предавање о теми “Вера и изазови савременог доба” а уз предавање представио и своју нову књигу “Гледајмо се у очи”, о којој јњ осим њега говорио и професор Богољуб Шијаковић.

1 КОМЕНТАР

  1. Ja to, živeći u Splitu preko 70 godina, ne vidim! Vidim da SPC vodi računa samo o interesima postavljenih popova u splitskoj parohiji, a nitko se nimalo ne brine, a kamoli da se bori za interese pravoslavnih vjernika pa da poduzme nešto da se ovaj nesretni i mučenički nedovršeni hram Sv.Save, čija je gradnja započeta prije više od 80 godina, na Obrovu u Splitu konačno jednom zakrovi!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унеси свој коментар!
Молимо унеси своје име овде