Фото: Борис Мусић

Архимандрит Сава (Јањић), игуман манастира Високи Дечани у јужној српској покрајини, Косову и Метохији, у тексту објављеном на својој званичној Фејсбук  страници каже да је „очување Косова и Метохије, нашег народа и светиња,
аманет који су нам оставили наши преци, а посебно блаженопочивши патријарси Павле и Иринеј. Неприхватање одрицања од ових светолазаревских
простора, наших светиња и народа, јединствен је став свих епископа СПЦ. Ту никада није било ни најмање разлике и СПЦ је на три последња Сабора јасно изнела свој став о КиМ, o признању, подели итд.”, каже игуман дечански.

„Овај став не произилази из политичких мотива већ из нашег духовног и народног етоса, не значи позив на рат или мржњу јер довољно је овде и земље и неба и воде за све људе добре воље. Уосталом,Црква је осуђивала насиље 1998–1999. на КиМ сасвих страна, посебно злочине против цивила, и континуирано је подржавала дијалог са косовским Албанцима и међународним представницима, борбу за основна права и слободе свих грађана, као темељ за свако помирење и заједнички живот.

Али, наша Црква је јединствена у ставу да би политичко одрицање од КиМ као дела Србије у било којој варијанти водило нестанку нашег народа и наших светиња и да свако ко би на то пристао, понео би претешко историјско и морално бреме и срамни жиг издаје. Овај став СПЦ је познат и политичким представницима у Србији и целом региону, као и целом нашем српском народу, који огромном већином стоји иза њега. Они који мисле да међу српским епископима, свештенством, монаштвом и верницима постоје и најмања разилажења око овог питања дубоко се варају. Око Косова и Метохије смо јединствени једнако као око учења у Богу и највећим тајнама наше Цркве, јер Косово представља видљиви израз нашег народног завета Христу и без нашег народа и светиња на овом простору, посебно, уз не дао Бог нашу сагласност или срамно ћутање, изгубили бисмо заувек светосавски идентитет, који је наша Црква вековима чувала и који нас чини оним што јесмо”.

 

извор: https://www.pravoslavlje.spc.rs/

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унеси свој коментар!
Молимо унеси своје име овде