По доласку Мисије Уједињених нација била је међу 117 уништених 1999. Наша држава и верујући народ обновили су храм, који је и осликан.

Обновљена црква у Зочишту је прва од 156 уништених светиња у Метохији и на Косову у којој се од 2005. служе литургије. На поклоњење светим Врачима, којима је посвећена црква, долазили су уз православце и припадници других вера. Према предању црква код Ораовице – данашњег Ораховца, која је минирана, опљачкана и спаљена 1999, била је 300 година старија од Дечанске цркве.

Манастир Светих Козме и Дамјана помиње се далеке 1327. године у Даровном писму Светог краља Стефана Дечанског, којим га он дарује Манастиру Хиландару. И данас као у давна времена многи верујући долазе тражећи исцелење.

Пре петнаест година из Сопоћана, где је био чуван, враћен је ћивот са деловима моштију Светих врача. Овде је и извор воде лековите за очи, отуда име и манастира – Зочиште.

О лепоти метохијског краја и значају средњовековних светиња надомак Душановог Призрена проповедају управо они који су ту стасавали, опредељени да чувају завичај и традицију.

“Ово што сам ја овде у Призрену није случајно, пошто сам из околине најбоље познајем овај крај. Призрен је мој други град, тако да сам јако срећан што сам овде да чувамо то православље. Овде где Срба има јако мало, али сваки Србин, сваки православац је подједнако важан јер се налазимо на месту великих светиња”, наглашава свештеник Саборног храма Светог Ђорђа у Призрену јереј Јован Радић.

Крај који је по метоху до метоха и понео има Метохија – кроз време са многобројним светилиштима био је и јесте упориште и нада у опстанак Срба и на Косову.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унеси свој коментар!
Молимо унеси своје име овде