Скоро хиљаду година била је највећа хришћанска црква на свету. Данас, са свих страна планете стижу осуде на одлуку суда у Турској којом се Аја Софија од музеја претвара у џамију. А, како се подизало ово велелепно здање, колико је мермера, слоноваче, злата и сребра уграђено, чиме је унутрашњост била украшена, како је у Аја Софији 1054. године почео Велики раскол, шта су урадиле Османлије 1453. шта Ататурк 1934, а шта сада ради Ердоган?

О томе су у “Јутру” на ТВ Прва говорили проф. др Радивој Радић, професор Филозофског факултета и шефом Катедре за византологију, и др Дејан Ристић, историчар.

“У једној великој побуни 532. године је у Цариграду изгорела између осталих и кад је та побуна угушена и онда су решили да подигну нову цркву Свете Софије”, испричао је проф. др Радић.

Црква је саграђена за пет година, а порф. Радић објашнајва да су за ту прилику из целе земље доношени злато и сребро, најбољи мермер и слоновача и да Јустинијан није “жалио ни новца и ангажовања”, а да је на изградњи радило 10.000 радника.

“Ово је нешто на чему се ради читав низ година и очигледно је председник Ердоган заједно са својим сарадницима закључио да је ово тренутак да то може да буде изведено без озбиљних реперкусија по званичну Анкару. Читав свет се огласио, бројне државе, бројне међународне организације, римски папа, бројни поглавари православних цркава, негодујући, изражавајући жаљене, позивајући да се та одлука преиспита. Ја сам ту песимиста”, рекао је др Ристић.

Ердоган је рекао да је суверено право Турске да музеј Аја Софија претвори у џамију.

“Оно што јесте зачкољица коју је званична Анкара искористила у овом контексту је да сама Аја Софија није стављена под заштиту Унеска као културно добро већ се налази у оквиру заштићеног историјског језгра Истанбула. Дакле, заштићено је цело језгро, а не појединачни верски објекат. И то је био простор где је званична Анкара могла да уђе и да фактички не уруши стандарде Унеска, будући да, понављам, сама црква није проглашена за културно наслеђе, већ читав тај део”, објаснио је Ристић.

Радић је додао да живимо у “свету нових варвара, јер ово је антицивилизацијски чин”.

“Аја Софија је више него хришћанска богомоља”, поручио је Радић.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унеси свој коментар!
Молимо унеси своје име овде