”Бог наш до сада дела спасење света, а Свети гледају, диве се и песмом величају Његов подвиг. Скрушавају се пред Њим – јер Он треба да расте, а ми да се умањујемо – да би кружила, текла и изливала се Љубав Божанска”.

”Васељена да се напаја. Сенка да се осветли. Туга света да се утеши и преобрати у радост. Све оно што се даје и чини из чисте љубави, чува се и спасава, остајући недирнуто и умножено у вечности. Онај ко се сараспео са Христом, биће сапрослављен са Њиме. Ко се саумртвио са Христом, са Њим ће саоживети. Патријарх, епископ, свештеник, ђакон, верник, монах, непознати верник… ” – поручује Владика Максим и додаје:

Оно главно што нас је мучило вековима пролази – једном заувек је побеђено Васкрслим Господом. И ми ту победу прослављамо сваки дан.

”Не само лекарска струка него и емпиријски увид – непосредно нас уверава да опасност смртоносне заразе није прошла и да су пред нама не само дани прослављања Васкрса него и дани обавезне и појачане пажње у вези опште здравствене заштите. Време за Духа Светога. У разговору са Самарјанком Христос је рекао: ”Али долази час, и већ је ту, када ће се истински богомољци клањати Оцу у духу и истини” (Јн 4,23). Истински хришћани се клањају Богу са Христом и у Христу. Он је онај ”који приноси и који се приноси”. Христос све чини у Духу Светоме” поучава Владика Максим и истиче;

”Сада је време да се молимо Свесветоме Духу, једној од Личности Свете Тројице. Зашто? Место и улога Духа Светог у нашем домостроју спасења је било важно до самог почетка. Сам израз ”Христос” значио је неког ко је помазан Духом (κεχρισμένος, χριστὸς) у традицији јеврејских пророка и царева.  У случају Исуса, који је Месија — последњи, есхатолошки пророк или цар, он је примио Духа и поделио га као дарове последњег времена”.

Христово Васкрсење је доказ да су последњи дани ушли у историју. Јер од тада Дух раздељује ученицима али и “сваком телу” у догађају Педесетнице.

”Одлагање Другог доласка није резултирало у томе да хришћани постану “сирочићи,” него је значило да други “Утешитељ” (παράκλητος) преузма вођство и оснажује хришћане док Христос поново не дође у слави. Ово је учинило улогу Духа одлучујућом за хришћанско постојање између Његовог Васкрсења и Другог Доласка” истиче Владика западноамерички и поручује:

Не ограничавајмо деловање Духа на неки посебан департман или временски период. Дух чува Цркву као Тело Христово и у доба коронавируса.

”За нас се Пасха може стално савршавати: Свети Јован Зластоусти у својој беседи на Свету Педесетницу истиче да је „сваког дана празник…”. Први, пак, празник је Богојављење… Зато је могуће да Богојављење свакога дана савршимо. Шта се хоће празником Пасхе? Шта је њен смисао? Смрт Господњу тада објављујемо; А то је Пасха! Али ни то не чинимо у одређено време. Јер Павле хотећи да нас ослободи од временских ограничења и показујући да је могуће увек Пасху савршавати каже: ‘Јер кад год једете овај хлеб и чашу ову пијете, смрт Господњу објављујете’.  Пошто, дакле, можемо увек смрт Господњу објављивати, то и Пасху увек можемо савршавати. Исто ово се, по светом Златоусту, односи и на празник Педесетнице. Позивајући се на Спаситељеве речи: „Ако ме љубите, заповести моје држите, и ја ћу умолити Оца, и даће вам другог Утешитеља да пребива с вама вавек.“. Златоусти закључује: „Као што је, дакле, Христос рекао за себе ‘Ево, ја сам са вама у све дане до свршетка вијека’ тако свагда и можемо Богојављење савршавати, исто тако је и за Духа рекао да је вавијек са нама, и зато можемо увек Педесетницу савршавати“. 

ХРИСТОС ВАСКРСЕ!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унеси свој коментар!
Молимо унеси своје име овде