Foto: Luka Zeković

Широм Црне Горе вечерас су се поново окупили грађани, који су трећу ноћ заредом организовали протесте због хапшења владике Јоаникија и осморице свештеника СПЦ.

У Никшићу окупљени спремили руже за полицију

У Никшићу је окупљање било организовано традиционално – испред полицијске станице. У тренутку када је испред капије полиције стала интервентна, опремљена са опремом за разбијање демонстрација, грађани су је поздравили аплаузом.

Скандирали су “Не дамо владику”, “Милицијо наша мила, не слушајте више Мила” и “Устала је Црна Гора, светиња се бранит’ мора”.

Неколико девојчица, међу којима су биле и две ћерке ухапшеног свештеника Слободана Јокића, донеле су руже и даривале полицију.

Поједини возачи сиренама су поздрављали грађане, а они су им узвраћлиу аплаузима.

Улица у којој је Центар безбедности као и највећи део улица поред, једно време је било без расвете, док је у осталим улицама расвета била упаљена.

Грађани су мобилним телефонима осветљавали улицу која је била у мраку.

Инцидент у Пљевљима, група младића гађала камењем полицију

Веики број грађана Пљеваља окупио се и вечерас у центру града протестујући против притварања епископа будимљанско-никшићке епархије Јоаникија и осморице свештеника. Јаке полицијске снаге, распоређене на раскрсници код цркве Свете Петке, код Општине и код ресторана Зеленгора, блокирале су пролаз па су грађани могли само да шетају Улицом краља Петра I и Тршовом.

Foto: Goran Malidžan

Током шетње чули су се повици “Не дамо светиње”, “Не дамо владику”, “Устала је Црна Гора, светиња се бранит’ мора”.

У Улици Краља Петра И и на игралишту у Скерлићевој улици мања група младића гађала је камењем полицију, која, за разлику од синоћ када је бацала сузавац, вечерас није поступила на исти начин.

У центру града полиција је ухапсила једног младића док је шетао улицом. Није познато због чега су му лисице стављене на руке и да ли је та особа учествовала у гађању полиције.

Током шетње двојица младића са капуљачама и маскама на глави бацила су петарде испред просторија Демократске партије социјалиста.

Грађани који су били у њиховој близини младиће су издвојили из масе, отпужујући их да их је полиција убацила како би изазвали инциденте.

Окупљање је завршено нешто после 21 сат.

Протестна шетња и у Будви

Више стотина Будвана и вечерас је било у протестној шетњи у знак протеста због хапшења епископа Јоаникија и осам никшићких свештеника.

Окупљени су скандирали “Пустите владику”, “Мило лопове”, “Устала је Црна Гора, светиња се бранит’ мора”.

Окупљени су испред куће независног одборника Стевана Џаковића узвикивали: “Издао си Будву, Стеване”.

Џаковић, бивши одборник Покрета за промјене, потписао је иницијативе Црногорске и ДПС за смјену градоначелника Будве Марка Царевица и шефа парламента Крста Радовића.

Полиција је била испред породичне куће Џаковича на главној градској раскрсници.

Foto: Vuk Lajović

Беранци се упутили ка Ђурђевим ступовима

Протест у Беранама почео је око 20 часова окупљањем у центру града.

Грађани су се потом Улицом 29. новембра упутили према манастиру Ђурђеви ступови.

Пред зградом Центра безбедности налазиле се јаке полицијске снаге, али су грађани само прошли уз препознатљиве пароле и нису се задржавали.

У Подгорици одржан молебан

У храму Христовог васкрсења у Подгорици вечерас је служен молебан због хапшења епископа будимљанско-никшићког Јоаникија и осам никшићких свештеника.

Претходне две ноћи у више градова широм Црне Горе грађани су изашли на улице. Синоћ је у Пљевљима, Никшићу и Подгорици дошло до сукоба грађана и полиције, а више десетина и грађана и полицајаца морало је да затражи медицинску помоћ због задобијених повреда.

Европска комисија позвала је власти у Црној Гори да пронађу баланс између свог деловања и права на слободу окупљања и изражавања, речено је Тањугу у Бриселу. На питање Тањуга о инцидентима и немирима у којима су широм Црне Горе учествовале полицијске снаге, у Европској комисији наводе да ЕУ пажљиво посматра дешавања у Црној Гори.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унеси свој коментар!
Молимо унеси своје име овде