Фото: Милош Вујовић

Архиепископ охридски Јован је казао током литургије да је данас недеља праштања али исто тако и недеља покајања.

Зато сада треба да се сетимо овог најважнијег критеријума који је благословио толике нараштаје, а морамо га наставити и ми, јер је он најважнији за царство Божије.

Казао је да ове литије надахњују све хришћане у свијету.

Фото: Милош Вујовић

„Оне су заслуга вашег митрополита Амфилохија али и свих вас јер сте научили критеријум покајања и праштања“, казао је Јован и додао да су ово лекције свима нама.

Литургији у Саборном храму у Подгорици присуствовао је амбасадор Србије у Црној Гори Владимир Божовић и градоначелник Будве Марко Бато Царевић.

Након литургије, Митрополит Онуфрије је стао на чело литије до манастира на Немањином граду, места рођења родоначелника светородне лозе Немањића.

Фото: Милош Вујовић

Свештеник Предраг Шћепановић рекао је испред Храма Христовог Васкрсења након завршетка литије да је на литији учествовало минимум 100.000 људи. Он је захвалио полицији што им је омогућила да литија прође без проблема.

„Ми волимо своју земљу, православље и не дамо светиње. И они који нису на литијама су наша браћа“, казао је Шћепановић.

Он је казао да сутра у Подгорици неће бити литије против усвојеног Закона о слободи вероисповијести.

„Не ратује Свети Сава данас ни са ким. Народи и државе, закони и устави ратују. Историја је показала да чак и привремена ратовања против светосавског, ниједна држава није издржала“, рекао је свештеник Дарко Ђого испред Храма Христовог Васкрсења након завршетка литије.

„Тужна и несрећна браћа наша никако да појме да се светиње не посједују, већ Бог посједује све људе“, додао је Ђого.

Окупљени су махали црквеним заставама (заставе СПЦ, Лаварум, заставе православних светаца), тробојкама са црногорским грбом, крсташ барјацима, а развијене су и застава Византије, црвена застава Црне Горе са бијелим двоглавим орлом, застава са ликом Јанка Вукотића, Петра II Петровића Његоша…

Митрополит Амфилохије поклонио митрополиту кијевском Онуфрију репродукцију чаше која је пронађена у Подгорици у 4 веку, чији оригинал се налази у Санкт Петербургу.

Фото: Милош Вујовић

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унеси свој коментар!
Молимо унеси своје име овде