Foto: Profimedia

Разговору је присуствовао велики број верских службеника а по питању националног реаговања у циљу спречавања ширења вируса короне.

Услед вирусне заразе, богослужбена места су затворена за службе због мера физичке удаљености. Пошто се приближава Васкрс, многе цркве и конгрегације се припремају да своје службе преносе уживо, путем телевизијских канала и друштвених мрежа. Председник Трамп је разговарао са провајдерима телекомуникационих мрежа како би се обезбедио поуздани интернет проток услед повећаног коришћења интернета. Трамп је такође обећао и финансијску подршку америчке администрације верским заједницама с обзиром на њихов непрофитни статус.

”Приближава нам се Велики Петак и Васкрс, Христово страдање и васкрсење… А Јеврејски народ прославља избављење из ропства које им је Господ донео. Тужно је што у недељу нећемо моћи да будемо заједно…” – поручио је на самом почетку разговора председник Трамп.

“Иако смо физички одвојени, ми ово време можемо да искористимо за молитву, рефлексију, читање Светог Писма и узрастање у нашем личном односу са Богом. Хвала Вам што водите ваше заједнице…Ово је време за веру у Бога у животима сваког од нас” истакао је председник Трамп и додао:

”Ваше заједнице остају повезане. Дивим се вама који обезбеђујете службе за ваше вернике путем онлајн преноса. Пратио сам три такве службе. Ништа не може заменити присуство у Цркви, али мислим да је и то било добро. Ви пружате вашим заједницама прилику да се моле, проучавају Библију, позивате верника да им пружите утеху. Моја администрација ће наставити да указује част за велике напоре које су верске организације уложиле да би одговориле потребама људи у време кризе” поручио је председник Доналд Трамп истакавши да је његова администрација предузела кораке да осигура да религијске организације, укључујући и богослужбена места, могу аплицирати за финансијску помоћ, што сматра великим успехом

”У овим смутним временима сви смо изнова схватили колико нас вера надахњује, колико је свако од нас крхко створење, као вољена деца Божија, и веома су ме надахнули млађи људи из ваших заједница који су разносили храну из продавница, и разну помоћ указивали посебно оним породицама које тугују због преминулих вољених чланова. Такви људи, као и неизбројни здравствени радници су попут витезова јурили у болнице, ризикујући своје животе, да помогну…” истакао је амерички председник.

Трамп је током разговора цитирао и Библију:

”Пре скоро три хиљаде година пророк Исаија је рекао: ”Тама покрива земљу, али Господ се над вама уздиже и његова слава се надноси над вама” И ове речи су тако истините. Док се боримо против невидљивог непријатеља, ми потврђујемо да ми Американци верујемо у моћ молитве, да благодаримо за величанственост створеног света, и за обећање вечног живота. Ми нашу наду полажемо у руке Свемоћног Бога” поручио је председник Трамп истакавши представницима верских заједница да однос који су развили и који негују је изузетно добар и да их Бела кућа подржава.

Трамп је верским лидерима рекао да је пред американцима ”велика година” и да ће САД победити вирус корону ”врло скоро” те да ће се Сједињене Америчке Државе вратити на ”нормално стање”.

Он се захвалио свим верским заједницама на подршци и вери коју пружају у овој борби.

Разговору са верским лидерима придружио се и Мајк Пенс

Потпредседник Мајк Пенс се такође придружио разговору, захваливши верским вођама на њиховом настојању да охрабре мере физичке удаљености чак и ако то значи да њихове конгрегације не могу да се окупе на богослужење.

”Председник је рекао да ћемо победити овај вирус, и да ћемо из овог изаћи снажнији него икад, а вера Америчког народа ће бити темељ тог великог повратка”, рекао је Пенс.

”Милиони људи подржавају предузете мере. Ово су времена изазова и искушења. Тугујемо са онима који тугују, али не као они који немају наде. Хвала за ваше жртве које сте учинили да би подржали мере које је председник донео. Хвала што олакшавате процес. Хвала свим верским заједницама које су прискочиле у помоћ на различите начине. И хвала вам на вашим молитвама и посвећености! Ми смо заједно у свему овом. Проћи ће и ово, победићемо и бићемо јачи” поручио је потпредседник Мајк Пенс.

После обраћања председника и потпредседника, Трамп је представио тројицу верских вођа и позвао их да говоре о томе шта су њихове заједнице учиниле да помогну током кризе пандемије.

Трамп је похвалио евангелистичког вођу Френклина Грахама чија је верска група поставила пољску болницу у Централном парку а Грахам је похвалио Трампа и Пенса за вођење током ове кризе.

На крају разговора председник Трамп се захвалио свим верским лидерима на усрдним молитвама.

1 КОМЕНТАР

  1. Која лаж!!! Па зар можете толико да кажете да је Трамп разговарао са Добријевоћем и Максимом. Он је разговарао са лидерима великих деноминација – баптистима ,евангелистима и наравно саш Јеврејима. Православни су у Америци на нивоу статистичке грешке, а поготову ми Срби, којих нас има свега 180 хиљада по последњем попису. Колико је Добријевић “утицајан” у Вашингтону видели смо приликом патријархове посете када га је водио пред ноге обичних писара и четверо разредног званичника.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унеси свој коментар!
Молимо унеси своје име овде