RINA.RS

Министарство културе у информисања, као и општина Горњи Милановац уложили су 5,7 милиона динара у њену санацију.

– Највећи део средстава је, наравно, одвојила Република Србија и према конкурсу Завод за заштиту споменика културе је добио преко 5 милиона динара од Републике за реализацију ових радова. Општина Горњи Милановац је такође помогла са одређеном свотом новца, која није велика, али нам је важно да се укључимо у сваки пројекат. Пројектом је извршена санација крова, односно, замена дотрајалог кровног покривача новим, израђеним традиционалним методама цепања храстове грађе и спровођењем хидрофобне заштите кувањем шиндре у мешавини катрана и ланеног уља – рекао је Дејан Ковачевић, председник општине Горњи Милановац.

Очување овог комплекса од великог је значаја како за читав овај крај тако и за целу Србију, јер су важан део историје читавог српског народа. У овом крају, поред Цркве брвнаре има неколико објеката који су као споменици културе под посебном заштитом заштитом државе.

– У наредном периоду имаћемо један велики пројекат овде у Прањанима који ће такође бити под окриљем Завода за заштиту споменика културе, а то је Галовића поље, које је сад у предфази, где ћемо градити једну писту, да покушамо да покажемо како је то некад изгледало, када су спашавани амерички пилоти, а биће изграђен и један меморијални центар. Све ће то опет остати нама да на понос чувамо, да чувамо нашу традицију и успомену на људе који су све то радили – изјавио је Ковачевић.

У 2019. години је, на иницијативу локалне заједнице, извршено и пресељење Гавровића чардака, такође непокретног културног добра од великог значаја за Републику Србију, у црквену порту, чиме је комплекс још више добио на значају.

– Данас смо у великој радости, јер смо и у овим временима која су оваква каква су, за све нас који живимо у овој земљи, успели да урадимо велику ствар и да покажемо да смо генерација која може да сачува оно што им је дато од предака на чување.Велика ми је радост што ћемо и онима после нас имати шта да оставимо на чување. У храму се служи редовно на Преображење, а имамо у плану да почнемо суботом да служимо и литургије за упокојене, пошто су некад у овој цркви обављана опела – рекао је Јереј Војислав Рисимовић, парох Прањански.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унеси свој коментар!
Молимо унеси своје име овде