”Ми наравно увек верујемо и ту смо непоколебиви да се нико од причешћа није заразио и о томе говоре сведочанства из прошлости, што не значи да у некој даљој прошлости тога није било, не због самог причешћа, већ због свих пратећих садржаја, радњи и окружења у којима се верник може” рекао је прота Стојадин који је у јутарњем програму Прве Телевизије коментарисао јучерашњи причест у Саборној цркви у Новом Саду.

Иако су мишљења подељена о причешћу из истог путира, он је нагласио да нико не искључује могућност да се пљувачком не преноси зараза и да се из тог разлога морају слушати лекари који управо то говоре.

”Нешто се мора пооштрити како би избегли сумњу, и како би својом љубављу сачували друге од себе. Човек може да буде здрав или имун на вирус, али не може да утиче на окружење око себе” нагласио је прота Стојадин.

Он је рекао да СПЦ има могућност да начини још два брза корака, један који се односи на причешће а други је јача комуникација свештенства и професора ПБФ-а и Богословија са верницима путем медија.

”Свештеници су на првој линији и они ће чинити све оно што могу чинити, али наши професори, умни људи наше Цркве који носе дипломе доктора теологије и теолога уопште, морају путем средстава јавног информисања, како световних тако и црквених медија, почевши од сајта СПЦ који би у ово време морао да се ”запали од информација”, да буду са народом и да воде овај народ наредних месеци” – поручио је директор Патријаршијске управне канцеларије.

Прота Стојадин је одлуку немачке владе, да забрани све службе у црквама, оценио као разумну, а да је у случају СПЦ могуће начинити прелазни момент, а то је, где има техничких услова, да се појача максимално дисциплина и примени модел руске цркве где је ангажован велики број људи који максимално обављају комплетну дезинфекцију и хигијену.

Прота је подвукао да се крштења и венчања обављају уз минимално присуство људи (само кумови) али и да после сахране нема ручкова и даћа.

”Свештеници треба да подсете људе да се могу у недељним данима интерно самопричестити и богојављанском водицом коју имају у свом дому и то није само алтернатива, то је нешто што ће човека оснажити и водити га напред” рекао је прота Стојадин Павловић за Прву Телевизију.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унеси свој коментар!
Молимо унеси своје име овде