”Као грађани Сједињених Америчких Држава позивамо нашу Владу да интервенише у циљу поништења ове одлуке. Даље, тражимо од турске Владе да поврати статус кво у којем се налази Света Софија и да она и даље буде музеј, поштујући и њен настанак и њену историју” наводи се у саопштењу канонских православних Епископа у Америци.

Они истичу да ова једнострана радња негира универзални значај овог светог и свештеног места и подсећају да Света Софија припада читавом човечанству као светско наслеђе.

”Изграђена 537. године за време владавине цара Јустинијана, била је, дуже од хиљаду година, за све место богатог културног и духовног надахнућа. Посебно смо забринути због негативних последица које ће ова промена имати по верски плурализам у Турској, као и на односе међу народима и између религијских организација. Позивамо међународну заједницу да позове турске власти да опозову своју одлуку, и тиме пруже свим људима прилику да и даље уживају у пуној и богатој историји и лепоти овог изванредног ремек-дела. Овај јединствени хришћански споменик требало би да и надаље буде отворен свима као знак саживота и мира међу свим народима добре воље” истичу у саопштењу православни Епископи у Америци.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унеси свој коментар!
Молимо унеси своје име овде