„Овом приликом, обраћам се свим нашим верницима и уопште људима који имају било какву потребу везану за корона вирус или за последице јутрошњег земљотреса да нам се обрате, да се обрате нашим свештеницима, а ми ћемо колико су то наше моћи учинити све да им помогнемо“, рекао је митрополит Порфирије, саопштила је Информативна служба Српске православне цркве.

„Сигурно, никада искушњења нису већа од духовних снага које ми као људи носимо, поготову ако смо солидарни и ако функционишемо као заједница“

Говорећи о оштећењима на зградама Митрополије, он је рекао да, пре свега, велика оштећења постоје на њеном Саборном храму на Цвјетном тргу у центру Загреба.

„Она су доста велика, а постоји бојазан да су још већа када будемо видели каква је статичка ситуација на храму. Иначе, храм спада у прву категорију заштите споменика културе Хртатске. Храм је, као и католичка катедрала у Загребу, дело аустријског архитекте Хермана Болеа, док је живопис рад познатог руског иконописца Александра Мухина, који тренутно предводи радове украшавања ентеријера храма Светог Саве у Београду“, рекао је митрополит Порфирије.

Земљотрес јачине око 5,3 погодио је јутрос у 6.23 Загреб, а затим је уследило неколико слабијих потреса који су изазвали штете на зградама, а има и повређених.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унеси свој коментар!
Молимо унеси своје име овде