У свом поздравном обраћању, Његово преосвештенство Архиепископ Елподофор изразио је радост што је примио поглавара Српске Православне Цркве и истакао дух сарадње између Цркава, посебно у Сједињеним Државама. Такође је нагласио сталну подршку Васељенске патријаршије у вези са ситуацијом у Црној Гори.

“Зато са братском љубављу и најдубљим поштовањем прихватамо благослов Ваше Светости у везама заједништва, мира и сабора, молећи се увек за здравље и духовни просперитет Ваше Светости, као и за добробити Вашег верног народа и племените Српске православне цркве” рекао је у свој поздравном обраћању Елподофор.

У свом одговору, Патријарх српски Иринеј захвалио је домаћину на топлим речима и на позиву на сусрет у првој недељи Светог и Великог поста. Поменуо је историјске везе које српски и грчки народ деле из времена Светог Саве у 13. веку.

„Ми смо деца Византије. Изградили смо наше цркве угледајући се на примерима Византије која је имала свој посебан утицај, то се између осталог види и на Манастиру Студеница…”

Патријарх српски у сво обраћању није говорио само о заједничким коренима, већ и о духу братске помоћи и подршке коју је српски народ имао од грчког народа, посебно у време Првог светског рата, када је српска војска пронашла сигурност на Крфу пре него што су се вратили да ослободе своје земље, или у последње време током рата на Косову, а данас и ситуације у Црној Гори…

“Остајемо чврсто и трајно везани са грчким народом” – поручио је Патријарх Иринеј.

Његова Светост Патријарх српски Иринеј био је у пратњи Епископа шумадијског Јована, члана Светог архијерејског Синода, Епископа источноамеричког Иринеја и протођакона Дамјана Божића.

Неколико дана пре тога, Његова Светост Патријарх српски Иринеј присуствовао је ванредном сабору Српске православне цркве у Северној, Централној и Јужној Америци, који се 29. фебруара 2020. одржао у Клирвотеру на Флориди.

1 КОМЕНТАР

  1. Зашто си превео са Светост кад Елпи каже Блаженство?

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унеси свој коментар!
Молимо унеси своје име овде