Овако протојереј ставрофор Велибор Џомић, координатор правног савета Митрополије црногорско-приморске, за Спутњик коментарише оцену коју је на Твитеру изнео премијер Црне Горе Душко Марковић да је „Митрополија порески обвезник који не испуњава обавезе“.

Џомић каже да је, у овом случају, ствар правно сасвим јасна.

„Пореска обавеза настаје оног момента када је утврђена правоснажним решењем од стране надлежног органа, у овом случају Пореске управе. Таквих решења нема. Ми смо у правном смислу у том погледу врло релаксирани, заинтересовани смо да се тај проблем реши, али искључиву кривицу за то сносе надлежни органи“, категоричан је координатор правног савета Митрополије црногорско-приморске.

Према његовим речима, свештенство Митрополије црногорско-приморске и осталих епархија Српске православне цркве у сваком појединачном случају има признат статус свештеника у Црној Гори, који се обезбеђује решењем Фонда за пензијско, здравствено и инвалидско осигурање.

„С друге стране, проблем овде постоји у законодавству Црне Горе јер је свештеничка служба препозната као самостална делатност, што је ван памети, јер свештеник не обавља службу сам у своје име, него у склопу цркве и одлуком надлежног епископа. Када је 2011. Пореска управа примила ту надлежност од Фонда пензијског осигурања, уопште нису предвидели могућност да постоје свештеници, верски службеници у Црној Гори, и они никада нама нису доставили било какво решење којим би се утврдила пореска обавеза на основу доприноса за пензијско, здравствено и инвалидско осигурање свештених лица. Са друге стране, све уплате које су вршене за старе свештенике вршене су на њихове матичне, личне бројеве, а они су и даље задуживали Митрополију”,објашњава протојереј Џомић.

Исти је случај, наглашава саговорник Спутњика, и са другим, традиционалним верским заједницама које су у истом проблему.

“Дакле, није у питању само Митрополија него су и остале велике и традиционалне верске заједнице у питању, али очевидно онима који то изјављују није циљ да помињу њих, него само да таргетирају Митрополију и епархије Српске православне цркве, како би охрабрили тезу да је неопходан Закон о слободи вероисповести, при чему ово питање нема никакве везе са тим законом”, закључује протојереј Велибор Џомић.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унеси свој коментар!
Молимо унеси своје име овде