Фото: Саша Жутић

У свом коментару Савезу православних новинара игуман Методије је напоменуо да је украјински проблем изазвао раздеобу на Светој Гори, и изразио наду да ће предстојатељи помесних православних Цркава убрзо заједно радити на решавању проблема.

Он је изразио радост што је Блажењејши Онуфрије дошао у посету Српској Цркви у Црној Гори. „Као што знате, Српска Црква га подржава и зато је важно да је он овде заједно с нама, да заједно савршимо Литургију и заједно се молимо,“ казао је архимандрит Методије.

„С друге стране, његово присуство је важно, јер се сада води велика борба за одбрану светих места овде, у Црној Гори. И он подржава ову борбу својим молитвама и својим присуством. Ми, православни хришћани, сада доживљавамо велика искушења. Али ако смо заједно, можемо их све надвладити“ додао је хиландарски игуман.

Према о. Методију, на Светој Гори  су свесни проблема који је настао због стварања расколничке „Православне Цркве Украјине“ у Цариграду и монаси се моле да проблем ускоро буде решен „на најбољи могући начин“.

„Такође верујемо да ако је Господ послао искушења, он ће нам послати снаге да превазиђемо та искушења“, додао је. Игуман Методије напомиње да у Хиландару, као и у Српској Цркви, признају само канонску Украјинску Цркву под митрополитом Онуфријем.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унеси свој коментар!
Молимо унеси своје име овде