Портпаролка Европске комисије Ана Писонеро, казала је да је ЕУ доследно подсећала на важност дијалога и у том духу поздравила недавни наставак разговора две стране.

„Поздрављамо напоре Владе да пронађе компромис. Нажалост, у тим разговорима није пронађено решење. Охрабрујемо обе стране да наставе дијалог”, казала је Писонеро агенцији МИНА.

У наставку преговора о Закону о слободи вјероисповијести, експертски тимови Владе и СПЦ нису успели да дођу до заједнички прихватљивог решења.

Тим поводом Епископски савет СПЦ у Црној Гори је саопштио да Влада, за разлику од Цркве, није имала искрене намере да се кроз дијалог дође до заједнички прихватљивог и одрживог решења већ је позив за дијалог очевидно служио за нове уцене Цркве и актуелни политички маркетинг, у чему Црква не може и не жели да учествује. Епископски савјет, имајући у виду сложеност ситуације у Црној Гори, сматра да би прихватање њиховог предлога изменâ и допунâ Закона представљало пуно поштовање Устава и правног поретка Црне Горе и пресудно допринело смиривању тензијâ и напетости у друштву.

Из Митрополије црногорско приморске су јуче указали и на то да је набрајање ”бројних уступака” и ”крајњих линија компромиса” само један велемајсторски маркетиншки трик, те да у преговорима, Влада не само да није дала додатне гаранције за сигурност правног положаја Цркве, већ је својим деловањем и невештим приказивањем чињеница, само појачала утисак свештенства и народа да јој се ништа не може веровати.

Премијер Душко Марковић рекао је да су разговори правних експерата Владе и епархија СПЦ окончани без резултата упркос бројним уступцима које је направио Владин преговарачки тим.

Износећи своје гледиште о пропалим преговорима о Закону о слободи вероисповијести, као и разлозима зашто је до тога дошло, члан експертског тима Епископског савета, адвокат Велибор Марковић је казао да ако постоји добра намера од стране Владе, сигурно је да се и из овог проблема може изаћи на брз и ефикасан начин, уз обострано задовољство обе стране из преговора.

Подсећамо Црква је своје бројне примедбе свела на корекцију свега 6 од укупно 66 чланова, колико овај закон садржи, три члана која се тичу регистрације цркава и верских  заједница, и три која се тичу третирања власништва црквене имовине. Дакле подржала 90% тог и таквог законског текста. Са овим ставом упозната је целокупна црногорска јавност, али и амбасаде угледних светских демократија, као и институције Европске уније и Уједињених нација.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унеси свој коментар!
Молимо унеси своје име овде