Ово је био величанствен догађај, где се мноштво верног народа града Крагујевца и целе Епархије шумадијске, Епископом шумадијским Господином Јованом, окупило на литији у знак подршке народу Црне Горе. Верни народ носећи иконе у рукама, и транспарент “Са вама је Србија, не дамо светиње”, символизовао је победу Православља.

По повратку Литије у храм, Владика Јован одслужио је Молебан и прочитан је Синодикон – (документ донет 843. године у Цариграду, који садржи анатему или проклетство свих јеретика, посебно иконобораца, затим похвалу за све ревнитеље православне вере). Након тога Владика се обратио верницима.

”Браћо и сестре, да заблагодаримо Богу што нам је дао духовне снаге да ову прву недељу Васкршњег поста завршимо, и да у исто време замолимо Бога да нам да снаге да преостале недеље до Васкрса проведемо у молитви и посту. Васкрсење Христово је победило смрт. Христос је васкрсењем победио грех, љубав је победила над мржњом, победило је добро над злом. Зато и ми када победимо унутрашњег непријатеља свог, моћи ћемо да победимо и спољашње непријатеље Цркве” поручио је Владика Јован.

”Ми постом и молитвом побеђујемо непријатеље своје. Господ је рекао да се постом и молитвом побеђује нечастива сила, па где ћемо бољу поруку и науку наћи? Дакле, зато нам је пост и дат, а постом и молитвом можемо променити философију и начин свога живота. Ко правилно пости, он се налази у најбољој школи. Пост је најбоља школа у животу људском. Ми вековима нисмо имали школа и универзитета, али смо имали праву школу, Цркву Христову, у којој се најбоље учимо како треба да живимо” истакао је Јован.

”Онај хришћанин који жели да буде прави хришћанин, он не може без поста и молитве. Цркву су нападали вековима, али Цркву нико није победио. Неће ни зао човек да победи Цркву, неће ни наука злог човека да победи науку отаца Цркве, не може је победити, јер је Црква стуб и тврђава. Црква је била у невољама, али је Црква увек побеђивала. Црква је наша испосничка и подвижнича Црква, и тамо где је прави подвиг ту је и победа” поручио је Владика шумадијски.

”Да се молимо за оне који су одступили од Цркве да им Бог да разум и памети, да схвате да изван Цркве нема спасења и да сви који ударају на Цркву ударају на своје биће. Ми се и у овом данашњем крсном ходу молимо за наше свештенство, монаштво и народ у Црној Гори. Тај народ се догодио, пробудио и дотакао срца светитеља који су нам Цркву својим учењем чували и сачували. Народ је устао да брани своје светиње. Не дајмо светиње, чувајмо светиње, јер ако будемо чували светиње онда ће светиње чувати нас. Ако будемо чували веру, онда ће вера чувати нас, али веру треба да чувамо делима, а не само речима” поручио је Владика Јован и додао:

”Тамо где је Бог тамо је светиња, тамо где је Спаситељ тамо је спасење. Тражимо Спаситеља и Он ће нас спасити”.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Молимо унеси свој коментар!
Молимо унеси своје име овде